Mondiale standaard voor onderzoek zitgedrag

14 juni 2017

Er is steeds meer aandacht voor en onderzoek naar het zitgedrag van mensen en de mogelijke gezondheidseffecten van langdurig stilzitten. Bij wetenschappers bestaat daarom een grote behoefte aan een gemeenschappelijke en gestandaardiseerde terminologie voor kernbegrippen binnen het onderzoek naar zitgedrag. Dergelijke standaardisatie is essentieel voor de voortgang van het multidisciplinaire onderzoeksveld.

The Sedentary Behavior Research Network (SBRN) - een wereldwijd netwerk van onderzoekers en professionals op het gebied van onderzoek naar zitgedrag en gezondheid- heeft afgelopen zaterdag een gedeelde terminologie  gepresenteerd en gepubliceerd: gemeenschappelijke definities van termen als lichamelijke inactiviteit, stationair en sedentair gedrag, beeldschermtijd, en sedentaire periode.
VUmc-onderzoekers Mai Chin A Paw en Teatske van Altenburg waren als lid van de stuurgroep betrokken bij dit project dat zojuist is gepubliceerd en verzorgden een Nederlandse vertaling van de kernbegrippen.

bron: Origineel

printen