Variaties in gender en geslacht nog altijd geassocieerd met verminderd welzijn

20 december 2017

In Europees verband is onderzocht wat het welzijn van mensen met een variatie van geslacht (intersekse) of gender (transgender) is. Ook is gekeken hoe zij de zorg ervaren en of de zorg beter kan. Uitkomst van het onderzoek is dat beide groepen een lager welzijn ervaren dan de algemene populatie, ondanks eventuele medische ondersteuning. Zo hebben mensen met een intersekseconditie bijvoorbeeld problemen met openheid of stigma en hebben transgenderpersonen vaker moeite met het aangaan van een relatie of deelname met sport. Aldus Tim van de Grift die werkt als arts-onderzoeker op de afdelingen plastische, reconstructieve en handchirurgie en medische psychologie waar hij zich bezighoudt met de gender, seksualiteit en medische behandelingen bij intersekse- en transgenderpersonen. Hij promoveert op 22 december bij VUmc.

Met name mensen  met  een intersekseconditie blijken niet zo tevreden te zijn met de behandelingen die ze krijgen. Mogelijk omdat er nog weinig gespecialiseerde interdisciplinaire zorgverlening voor deze volwassenen bestaat, ook in Nederland is dit het geval.

Nederland telt naar schatting meer dan 100.000 mensen met een variatie van geslacht (intersekse) of gender (transgender). De laatste jaren is de maatschappelijke bekendheid voor deze groepen sterk vergroot. Binnen de zorgverlening voor intersekse- en transgenderpersonen wordt in gespecialiseerde centra psychologische en medische zorg gecombineerd.

bron: Origineel

printen