Betere diagnose en prognose dementie met computertool

3 september 2018

Een computertool helpt bij de diagnose van dementie en het voorspellen van de achteruitgang van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van klinisch geriater Hanneke Rhodius-Meester van het Alzheimercentrum. "Door het optimaal combineren van verschillende vormen van diagnostiek kom je als behandelaar tot een betere diagnose en prognose. Zo verbeter je dus de zorg voor mensen met (beginnende) dementie." Hanneke Rhodius-Meester promoveert 24 september bij Amsterdam UMC.

Om een vroege en correcte diagnose van dementie te stellen, en om informatie te geven over beloop van de ziekte, combineren en wegen artsen verschillende diagnostische onderzoeken. Dit omvat onder andere een neuropsychologisch en een beeldvormend onderzoek van de hersenen. Het combineren van verschillende onderzoeken en het vertalen naar de individuele patiënt kan een grote uitdaging kan zijn. Het doel van dit onderzoek was om het combineren van diagnostische onderzoeken te optimaliseren.
Hanneke Rhodius-Meester concludeert dat een computertool kan helpen om al deze soorten onderzoeken te combineren. Ook kan de computertool meer informatie uit beeldvormend onderzoek van de hersenen halen door deze automatisch te analyseren. Dit zorgt voor betere diagnose en prognose, en verbetert daarmee de zorg voor mensen met (beginnende) dementie.

Ook concludeert Rhodius-Meester dat dementiepatiënten na de diagnose gemiddeld zes jaar leven. Dit geldt voor zowel jongere als oudere patiënten. De hersenziekte die de dementie veroorzaakt, lijkt te bepalen wanneer patiënten overlijden. Andere factoren, zoals bijkomende ziektes of medicijngebruik hebben geen invloed op eerder overlijden. 

bron: Origineel

printen