Stap dichterbij vroegere herkenning alzheimer

4 september 2018

Subtiel weefselverlies, veranderende communicatie en neerslag van eiwitten in de hersenen kunnen voorafgaan aan de eerste cognitieve problemen gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek van Sander Verfaillie. "Deze bevindingen kunnen belangrijk zijn voor verder onderzoek gericht op de preventie of behandeling van de ziekte van Alzheimer in een eerder ziektestadium." Sander Verfaillie promoveert 12 september bij Amsterdam UMC.

2018-09-04 Sander Verfaillie

Wereldwijd zijn er 35 miljoen patiënten met dementie en dit aantal neemt razendsnel toe. Er zijn op dit moment zo'n 250.000 patiënten met dementie in Nederland, en de ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie. De ziekte kenmerkt zich door opstapeling van een bepaald soort eiwitten in de hersenen en het verlies van synapsen en hersenweefsel. We weten dat Alzheimer geleidelijk ontstaat; in de loop van 10 à 20 jaar stapelen hersenveranderingen zich steeds verder op. De klinische verschijnselen komen pas in een relatief laat stadium tot uiting. Dementie door Alzheimer wordt vaak voorafgegaan door een periode van milde cognitieve stoornissen, maar de ziekte van Alzheimer begint waarschijnlijk nóg eerder.

Verfaillie onderzocht gezonde personen met subjectieve geheugenklachten. Dit zijn mensen die zelf klachten ervaren, maar wanneer artsen hun geheugen meten, blijkt het nog goed te zijn. Het doel van het onderzoek was om de vroegste kenmerken van de ziekte van Alzheimer te bestuderen in gezonde personen. Uit het onderzoek kwamen aanwijzingen naar voren dat subtiel weefselverlies, veranderende hersencommunicatie en eiwitneerslag in de hersenen vooraf kunnen gaan aan de eerste cognitieve problemen gerelateerd aan de ziekte van Alzheimer bij mensen met subjectieve geheugenklachten. Met deze bevindingen draagt Verfaillie bij aan het vroeger herkennen van de ziekte van Alzheimer.

bron: Origineel

printen