Rubiconbeurs voor onderzoeker VUmc

16 januari 2018

Aleksandra Pekošak, OIO bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde, VUmc, heeft een prestigieuze Rubiconbeurs ontvangen. Ze promoveert eind maart 2018 bij prof. Bert Windhorst op haar proefschrift: "Carbon-11 Labeled Amino Acids and Peptides: Chemistry and Applications". Aleksandra deed onderzoek bij VUmc CCA naar radioactief gelabelde peptiden voor gebruik in Positron Emissie Tomografie (PET), een imaging techniek die het mogelijk maakt dat artsen betere diagnoses kunnen stellen. Met deze beurs gaat ze 24 maanden onderzoek doen in de groep van Prof.dr. Roger Schibli, Center of Radiopharmaceutical Sciences van de ETH in Zürich, Zwitserland.

2018-01-16 Aleksandra Pekosak
Door precisiediagnostiek met specifiekere tumorgerichte radiofarmaca kunnen kankerpatiënten veel beter worden behandeld. De receptor voor het follikelstimulerend hormoon is uitstekend geschikt om nieuwe radiofarmaca voor te ontwikkelen om te gebruiken met PET. Dit kan een oplossing zou kunnen bieden voor de enorme uitdagingen in de oncologische gezondheidszorg. Aleksandra zal in Zurich nieuwe radiofarmaca voor deze receptor ontwikkelen.
 
De Rubiconbeurs, uitgereikt door NWO, maakt het voor jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals de ETH in Zürich. Aleksandra is een zeer getalenteerde wetenschapper en haar ervaring in het buitenland is een belangrijke stap in haar carrière.

bron: Origineel

printen