Aandacht voor huidkanker en de preventie ervan

19 mei 2017

Zo'n 80 mensen laten hun huid checken bij VUmc Cancer Center Amsterdam tijdens de 5e Nationale Huidkankerdag op zaterdag 20 mei. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Het aantal patiënten neemt nog steeds toe. Naast het opsporen van huidkanker wordt er daarom op deze dag ook veel aandacht besteed aan preventie en voorlichting.

Op de jaarlijkse Huidkankerdag kunnen mensen in heel Nederland gratis hun huid laten controleren op eventuele verdachte plekjes door dermatologen. Geïnteresseerden konden zich hier vooraf voor opgeven.

De noodzaak van de Huidkankerdag wordt bevestigd door het in de jaren toenemend aantal mensen met huidkanker. In tien jaar tijd is het aantal mensen dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt meer dan verdrievoudigd van 15.000 naar 50.000 personen per jaar. Vooral onder 60-plussers is het aantal mensen met  deze ziekte gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Bovendien waren er in hun jeugd geen voorlichtingscampagnes over de gevaren van zonlicht.

Dr. Marcel Bekkenk van de afdeling Dermatologie van VUmc : "Goede zonbescherming is ontzettend belangrijk. Dit kan door zonnebrandcrème te gebruiken, zonwerende kleding te dragen en door op bepaalde tijden de zon te mijden. Iedereen moet  beseffen hoe belangrijk het is om je te beschermen. Want huidkanker komt nog té vaak voor. We doen er dan ook veel onderzoek naar, maar voorkomen is beter dan genezen."

Huidkanker komt steeds vaker voor. Op dit moment behandelen de dermatologen in Nederland zo'n 50.000 huidtumoren per jaar en dat aantal neemt de komende jaren steeds meer toe.

Wetenschappers voorspellen een toename van 3% ieder jaar. Dat betekent dat de kans dat een persoon huidkanker krijgt tijdens zijn/ haar leven op dit moment 1 op 5 is. Jaarlijks overlijden in ons land ongeveer 600 mensen aan huidkanker.  Tijdens de Huidkankerdag van 2016 werden in heel Nederland zo'n 50 gevallen van melanoom, de kwaadaardige vorm van huidkanker,  bij de bezoekers opgespoord. 

Zie www.huidkankerdag.nl

bron: Origineel

printen