Wie heeft het voor het zeggen in de spreekkamer?

Talkshow: De dokter de baas

4 oktober 2016

Dankzij informatie op internet zijn patiënten steeds beter voorbereid op het gesprek met de arts. Hoe ga je als arts om met patiënten die zelf al een diagnose hebben gesteld? Wat als familieleden van de patiënt de geadviseerde behandeling weigeren? En mag de patiënt zelf zijn voorkeur voor het soort medicatie uitspreken? Hoe ga je als arts om met een te mondige patiënt? En wanneer druk je als patiënt je eigen mening door? Dit en meer passeert de revue tijdens de talkshow De dokter de baas.

De dokter de baas is de opvolger van de succesvolle debatreeks Grey Power. Te gast zijn onder andere:

  • Abel Thijs, internist in VUmc. Hij deelt zijn ervaringen over het vinden van oplossingen als de arts het ook niet meer weet.
  • Atie Frederiks van patiëntenorganisatie Hematon, kreeg voor de tweede keer de diagnose kanker. Zij blikt terug op haar ervaringen met het behandeltraject en geeft verbeterpunten voor het contact met artsen.
  • Kristien Hemmerechts, auteur van vele romans waaronder Taal zonder mij, Gitte en Alles verandert. Recent publiceerde ze de autobiografische verhalen Er gebeurde dit, er gebeurde dat. Ze beschrijft o.a. wat ze denkt en ervaart als ze voor borstkanker behandeld wordt. Zij spreekt een column uit waarin ze reflecteert op deze ervaring.
  • Prabath Nanayakkara, internist en hoofd acute geneeskunde VUmc, illustreert een aantal verrassende aspecten van de arts-patiënt communicatie en de belangrijke rol van de familie daarbij.
  • Daniel Sajet, lid Cliëntenraad van VUmc, vertelt over de invoering van het Electronisch Patiënten Dossier en over zijn ervaringen tijdens zijn recente ziekenhuisopname.
  • Azam Nurmohamed, internist-nefroloog, vertelt over zijn e-health project waarbij de patiënt zichzelf behandelt en hij zichzelf als arts op een zijspoor zet.
  • De avonden worden gepresenteerd door Sabine Uitslag, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en voormalig Tweede Kamerlid. Ook was zij enige tijd actief als verpleegkundige.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Amstelzaal in VUmc, op 1 en 22 november 2016, om 18.30 uur.

Kijk voor meer informatie op www.vumc.nl/dedokterdebaas of schrijf u direct in. We kijken uit naar uw komst!

bron: Origineel

printen