Nieuwe auto voor het MMT Amsterdam

26 mei 2017

Het Mobiel Medisch Team (MMT) van Amsterdam wordt ingezet als aanvulling op de reguliere ambulancezorg als dit nodig is. Dit wordt bij een primaire inzet bepaald door de meldkamer Ambulance Zorg of bij een secundaire inzet door een ambulance team ter plaatse.

Als vervoermiddel heeft het MMT beschikking over een Helikopter en een auto. De auto wordt gebruikt bij inzetten in Amsterdam (tijdswinst en weinig landingsplaatsen in de stad) en in de nachtelijke uren ook omliggende plaatsen rondom Amsterdam. De keuze tussen rijden of vliegen is bepaald door een vooraf afgesproken rij/vlieg kaart van de regio, voor dag en nacht uren. Als het geen vliegbaar weer is vanwege beperkt zicht of laag hangende bewolking, worden alle inzetten met de auto gedaan.

Het MMT Amsterdam is gestationeerd in VUmc en bestaat uit:
- Een piloot
- Een Arts
- Een HEMS crew member / Verpleegkundige
- Een Helicopter Landing Officier / Chauffeur

Auto en Heli Mobiel Medisch Team

Cijfers:

In 2015 werd het MMT Amsterdam 3000 keer opgeroepen. 2/3 van deze inzetten zijn met helikopter gedaan en 1/3 met de auto.
Van deze ruim 1000 inzetten met de auto, wordt 65% van de inzetten in de stad Amsterdam gedaan.
In 2016 ruim 3331 oproepen, waarvan 2084 met de helikopter en 1247 keer met de auto.

Nieuwe Auto:

Na 7 jaar trouwe dienst was de Volvo XC 90 afgeschreven en aan vervanging toe. Me de auto wordt in de stad gereden, trambaan op en af, trottoir op en af rijden, soms op een boeren erf, een bos, de heide of een strand. Daarnaast heeft de auto behoorlijk wat bagage ruimte nodig voor alle medische spullen. Een SUV 4 wiel aangedreven auto is daarom de beste keus. Na het schrijven van een programma van eisen, input vanuit het team, en proefritten bij verschillende merken is de keuze gevallen op een Audi Q7.        

Auto Mobiel Medisch Team

Deze keus is gemaakt samen met het MMT van Rotterdam die ook op zoek was naar een nieuwe auto. De krachten zijn gebundeld om 2 auto's aan te kunnen schaffen.  

Chauffeurs:

Alle 12 chauffeurs van het MMT zijn in dienst van de Ambulance Amsterdam en hebben een combi baan. Zij werken zowel op de reguliere Ambulance als Ambulance chauffeur en zijn ook MMT chauffeur en kennen de stad Amsterdam en zijn omgeving daarom zeer goed. Ze zijn geschoold en getraind voor het rijden met een Ambulance t.b.v. spoedgevallen in de regio. Verder hebben zij vanuit hun werk als ambulancechauffeur een medisch assisterende opleiding en dit kan van pas komen in casussen in de pre-hospitale setting. Vandaag, 26 mei, wordt het voertuig door het Mobiel Medisch Team officieel in gebruik genomen:

Mobiel Medisch Team foto

bron: Origineel

printen