Wereld Parkinson Dag 2017

11 april 2017

Vandaag, 11 april, is het Wereld Parkinson Dag, de geboortedag van James Parkinson. Dit jaar is het 200 jaar geleden dat hij de ziekte van Parkinson voor het eerst beschreef. Helaas is er nog steeds geen genezing voor de ziekte, wel neemt onze kennis over de ziekte van Parkinson toe. Ook VUmc doet wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. Niet alleen naar geneesmiddelen, maar ook naar behandelingen waar geen medicijnen aan te pas komen.

sonja-rutten1Psychiater Sonja Rutten analyseert momenteel de gegevens van de Lichtstudie, een onderzoek naar de effecten van lichttherapie op depressie bij patiënten met de ziekte van Parkinson. Lees hier het verhaal van een van de deelnemers van het eerste uur.

tim-van-balkom1GZ-psycholoog in opleiding Tim van Balkom doet onderzoek naar een online hersentraining om het denkvermogen van mensen met de ziekte van Parkinson te versterken. Een eerste pilotstudie geeft hoopvolle resultaten en daarom start nu een grotere studie. Lees hier meer.

ires-ghielen1Neuropsycholoog Ires Ghielen heeft in nauwe samenwerking met patiënten met de ziekte van Parkinson een therapie verbeterd, voor hen die spanning en/of stress ervaren bij het fluctueren van de Parkinson-verschijnselen. Deze behandeling is een combinatie van fysiotherapie en psychologie (mindfulness), waardoor er in één behandeling aandacht is voor zowel lichaam als geest.
Lees meer over de studie, die een groter vervolg krijgt.

bron: Origineel

printen