Als lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is

Taalpunt VUmc

Taalpunt VUmc

Taalpunt is een dienst van VUmc voor patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven. U kunt bij Taalpunt VUmc terecht voor het invullen van vragenlijsten en het lezen van folders en brieven.

Voor sommige mensen is het lezen van een folder of het invullen van een vragenlijst een hele klus. Denk dan aan patiënten die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn, of die de arm in het gips hebben of slechtziend zijn.

Iedere dinsdag zijn onze taalvrijwilligers, Marianne en Irene, aanwezig in de centrale hal van de polikliniek om patiënten te helpen.

Taalpunt 

Laaggeletterdheid in tekst en beeld

Laaggeletterdheid in Nederland (klik op de afbeelding voor een vergroting)
401950 Poster 1 opening taalpunt web

Medisch jargon (klik op de afbeelding voor een vergroting) 401950 Poster Medisch jargon web

Feiten en cijfers (klik op de afbeelding voor een vergroting) 401950 Poster Feiten en cijfers web

Taalpunt in VUmc in praktijk

Lees hier het artikel over het taalpunt in VUmc in praktijk.

Week van de Alfabetisering 2017

In de Week van de Alfabetisering, van 4 t/m 8 september, organiseert Taalpunt VUmc diverse activiteiten in de Beemster. Dagelijks tussen 12.00 en 13.00 uur wordt de korte film 'Kunt u dat even uitleggen?' van het KNMP vertoond. De film gaat over veilig medicijngebruik en laaggeletterdheid.  Wees op tijd, dan kun je nog een broodje mee eten!

Op donderdag 7 september tussen 15.00 en 16.00 uur kun je de workshop 'veilig medicijngebruik bij laaggeletterde patiënten' volgen. De workshop wordt gegeven door Irene Jongerden, coördinator verpleegkundig onderzoek.

Tijdens deze workshop geeft Jongerden informatie over de mogelijke gevolgen van verkeerd medicijngebruik bij laaggeletterdheid. Ook geeft zij tips & trucs hoe deze gevolgen kunnen worden voorkomen, want hoe ga je als zorgverlener om met laaggeletterdheid en medicijngebruik?

Bij de film kun je gewoon binnenlopen. Ben je geïnteresseerd in het volgen van de workshop?  Meld je dan aan via taalpunt@vumc.nl o.v.v. 'aanmelden workshop 7 september'

Agenda

Iedere dinsdag van 09.30 tot 13.30 uur zijn onze taalvrijwilligers, Marianne en Irene, aanwezig in de centrale hal van de polikliniek tegenover het servicecentrum patiënt & zorgverlener om patiënten te helpen.

Opening Taalpunt

Op 19 mei 2015 werd Taalpunt VUmc feestelijk geopend. Zie hieronder een klein impressie van de opening.

2016-02-29 Foto 1 opening

2016-02-29 Foto 2 opening

2016-02-29 Foto 3 opening

2016-02-29 Foto 4 opening

2016-02-29 Foto 5 opening

Contact

Bij Taalpunt VUmc helpen we patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven. In de hal van de polikliniek staan elke dinsdag speciaal getrainde vrijwilligers voor u klaar.

Wie:   Taalvrijwilligers Marianne en Irene
Waar:   Centrale hal van de polikliniek
Wanneer:  Iedere dinsdag tussen 09:30 en 13:30 uur.

Wij helpen graag met:

  • Het invullen van formulieren
  • Het lezen van folders en brieven
  • Vragen over lezen en schrijven
  • Informatie over cursussen

Neem voor meer informatie of vragen contact op via taalpunt@vumc.nl    

printen