Als lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is

Taalpunt VUmc

Taalpunt VUmc

Taalpunt is een dienst van VUmc voor patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven. U kunt bij Taalpunt VUmc terecht voor het invullen van vragenlijsten en het lezen van folders en brieven.

Voor sommige mensen is het lezen van een folder of het invullen van een vragenlijst een hele klus. Denk dan aan patiënten die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn, of die de arm in het gips hebben of slechtziend zijn.

Iedere dinsdag zijn onze taalvrijwilligers, Marianne en Irene, aanwezig in de centrale hal van de polikliniek om patiënten te helpen.

Taalpunt 

Laaggeletterdheid in tekst en beeld

Laaggeletterdheid in Nederland (klik op de afbeelding voor een vergroting)
401950 Poster 1 opening taalpunt web

Medisch jargon (klik op de afbeelding voor een vergroting) 401950 Poster Medisch jargon web

Feiten en cijfers (klik op de afbeelding voor een vergroting) 401950 Poster Feiten en cijfers web

Taalpunt in VUmc in praktijk

Lees hier het artikel over het taalpunt in VUmc in praktijk.

Week van de Alfabetisering 2017

Zo nodig 3x daags?
'Wat wordt er bedoeld met de tekst op het etiket van dit medicijndoosje? Dr. Irene Jongerden stelt deze vraag aan de deelnemers van de workshop 'Veilig medicijngebruik bij laaggeletterde patiënten'. Na een kleine minuut ontstaat er een discussie. Staat er zondag of zo nodig en wat wordt er precies bedoeld met zo nodig: hoef je de medicijnen pas te gebruiken als je je heel slecht voelt? In een uur tijd heeft Jongerden de workshopdeelnemers versteld doen staan met  informatie over laaggeletterde patiënten en verkeerd medicijngebruik. Met de kennis dat 1 op de 9 Amsterdammers laaggeletterd is, komen wij als medewerkers van een Amsterdams ziekenhuis vast (veel) vaker in aanraking met laaggeletterden dan dat we ons beseffen. 
Week van de alfabetisering 2017

Tijdens de Week van de Alfabetisering, waarin jaarlijks landelijk aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid, heeft Taalpunt VUmc uitgepakt met verschillende activiteiten. Naast de workshop werd ook de film 'Kunt u dat even uitleggen?' van het KNMP vertoond, hierin vertellen (ex- ) laaggeletterde patiënten over hun ervaringen met medicijngebruik.

Uit de reacties op de film en de workshop werd duidelijk dat de meesten van ons niet stilstaan bij het verschil in interpretatie van bv. medicijnvoorschriften. Want wat betekent 3 x daags? Moet je er als patiënt dan voor zorgen dat je 3 pillen op één dag binnenkrijgt? Zo ja, dan kun je toch net zo goed alle pillen op éénzelfde tijdstip innemen? En over het voorschrift 3x daags na de maaltijd valt ook te twisten, want wat is een maaltijd? Voor sommigen betekent maaltijd een warm gerecht en niet het ontbijt of de lunch. Dus 3 pillen tegelijk innemen na het avondeten dan maar? Deze twee interpretaties kloppen niet, althans zo hebben de arts en de apotheker het niet bedoeld, maar toch zijn ze zo gek nog niet. Een van de conclusies na deze week  is dat wij, als VUmc - medewerkers de taak hebben nog bewuster te zijn van de diversiteit van onze patiënten. Ook op het gebied van geletterdheid. 

We kunnen terugkijken op een bijzondere week met mooie ontmoetingen en flink veel nieuwe inzichten. Taalpunt VUmc doet er alles aan om laaggeletterde patiënten te ondersteunen en het bewustzijn rondom laaggeletterdheid te verhogen bij medewerkers.  Help je mee of wil je meer informatie?Mail naar taalpunt@vumc.nl.

Agenda

Iedere dinsdag van 09.30 tot 13.30 uur zijn onze taalvrijwilligers, Marianne en Irene, aanwezig in de centrale hal van de polikliniek tegenover het servicecentrum patiënt & zorgverlener om patiënten te helpen.

Asito Taalcafé

Het Asito Taalcafé is voor medewerkers van het schoonmaakbedrijf Asito die hun spreek- en leesvaardigheid van het Nederlands willen verbeteren. Voor een periode van een half jaar geeft een taalvrijwilliger twee keer per week les  aan een vaste groep.
Tijdens deze lessen worden alledaagse onderwerpen besproken en taalspelletjes gespeeld op de computer. De ontspannen en gezellige sfeer biedt een laagdrempelige manier van leren waardoor de deelnemers zekerder worden in het gebruik van de Nederlandse taal, hun woordenschat vergroten, oefenen met uitspraak en begrip en eerder hulp durven vragen.

Opening Taalpunt

Op 19 mei 2015 werd Taalpunt VUmc feestelijk geopend. Zie hieronder een klein impressie van de opening.

2016-02-29 Foto 1 opening

2016-02-29 Foto 2 opening

2016-02-29 Foto 3 opening

2016-02-29 Foto 4 opening

2016-02-29 Foto 5 opening

Contact

Bij Taalpunt VUmc helpen we patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven. In de hal van de polikliniek staan elke dinsdag speciaal getrainde vrijwilligers voor u klaar.

Wie:   Taalvrijwilligers Marianne en Irene
Waar:   Centrale hal van de polikliniek
Wanneer:  Iedere dinsdag tussen 09:30 en 13:30 uur.

Wij helpen graag met:

  • Het invullen van formulieren
  • Het lezen van folders en brieven
  • Vragen over lezen en schrijven
  • Informatie over cursussen

Neem voor meer informatie of vragen contact op via taalpunt@vumc.nl    

printen