Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina, of bekijk de video op YouTube.

De naam Amsterdam Oncology and Neuroscience Research (ADORE) reflecteert de gedachte waarmee dit initiatief is begonnen: twee complementaire onderzoeksvelden die gecombineerd tot nieuwe inzichten kunnen leiden.

Er is een aantal opvallende overeenkomsten tussen beide ziektebeelden: Zowel bij kanker als bij neurologische ziekten raken lichaamscellen van de patiënt de communicatie met hun omgeving kwijt, kunnen cellen elkaar soms zelfs ziek maken. Het afweersysteem lijkt in dit proces een sleutelrol te spelen. Daarnaast is in beide ziektebeelden het verloop bij iedereen anders. Wordt hardop de vraag gesteld: Waarom is de ene patiënt weerbaar en de ander niet? In beide gevallen werken onderzoekers aan biomarkers en zijn artsen op zoek naar gepersonaliseerde behandelingen. Zowel voor kanker als voor neurologische ziekten is er niet één generieke oplossing en is de hoop gevestigd op combinatietherapieën. De oorzaak van de ziektes ligt besloten in een zeer complexe cellulaire puzzel die waarschijnlijk alleen opgelost kan worden door intensieve samenwerking van fundamentele onderzoekers en artsen over de grenzen van hun vakgebieden heen.

“We willen patiënten een beter perspectief kunnen bieden. De patiënt van morgen, maar ook nadrukkelijk de patiënt van vandaag. Bij patiënten met neurologische of oncologische aandoeningen spelen processen een rol die overeenkomsten vertonen, dan wel juist tegen elkaar beschermen. Door deze te bestuderen versnellen we de ontwikkelingen op beide gebieden.”
Prof. dr. Philip Scheltens, neuroloog Amsterdam UMC

Het onderzoek in oncologie en neuroscience is dus verwant. Onderzoekers denken op dezelfde manier, staan voor overeenkomstige uitdagingen, maken gebruik van dezelfde soort onderzoeksinstrumenten en hebben behoefte aan dezelfde expertise. Ze zijn complementair: vullen elkaar aan.