Vanuit Nederland gaat het Kids2Kids Africa-centrum de strijd aan met tuberculeuze meningitis in de townships van Zuid-Afrika.

Half jaar ziekenhuis

Als in Nederland een kind hersenvliesontsteking krijgt, hoeft het geen half jaar lang in een ziekenhuis te blijven. In Zuid-Afrika wel. Eigenlijk alleen maar om zeker te weten dat het kind zijn medicijnen krijgt. Hersenvliesontsteking veroorzaakt door tuberculose (TBM) komt vooral in de arme townships veel voor. De meeste slachtoffertjes zijn kinderen jonger dan 5 jaar. Eén op de tien overlijdt en van de overlevenden blijft de helft levenslang gehandicapt.

Thuisblijven

Kinderartsen van het VUmc Kids2Kids Africa-centrum en het Desmond Tutu TB-centrum in Kaapstad sloegen de handen ineen. Ze bedachten een manier om kinderen thuis te behandelen. Hun moeders leren de vier soorten pillen toedienen en vooral ook: hoe gevaarlijk het is om daarmee te stoppen. Een medisch team komt regelmatig op bezoek en begeleidt de ouders. Zo hoeven de kleintjes niet maandenlang in een ziekenhuis opgenomen te worden, ver weg van hun familie en vertrouwde omgeving. 85% van deze kinderen geneest volledig! Kids2Kids Africa wil dit model uitbreiden naar de hele Zuid-Afrikaanse Westkaap. Steunt u onze patiëntjes in Zuid-Afrika?

Doneer