Epilepsiechirurgie: voor wie?

Bij ongeveer 70% van de epilepsiepatiënten heeft medicatie een goed effect. Maar als bij u de medicatie onvoldoende effect heeft kan een operatie helpen om de aanvallen te stoppen of te verminderen.

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen die ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Heeft u epilepsie? Dan krijgt u eerst medicatie voorgeschreven, als dat onvoldoende helpt kan epilepsiechirurgie een uitkomst bieden.

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina of bekijk de video op Vimeo.

Binnen Amsterdam UMC helpen wij op het gebied van epilepsiechirurgie.

U kunt in aanmerking komen voor een operatie als:

  • u als epilepsie heeft en onvoldoende baat heeft bij het gebruik van anti-epileptica (u heeft binnen 2 jaar tijdens het gebruik van juist gedoseerde anti-epileptica alsnog een of meerdere aanvallen gehad);
  • u te veel last heeft van bijwerkingen van deze medicijnen

Doel van deze operatie is de epileptische aanvallen te stoppen of te verminderen.

Daarbij zijn onderstaande punten ook belangrijk:

  • Er is één duidelijk afgebakend gebied in de hersenen aan te wijzen waar de epilepsie ontstaat;
  • Dit deel van de hersenen kan veilig verwijderd worden zonder belangrijke functies als taal, geheugen of spierkracht te beschadigen;
  • De kans is groot dat u na de operatie aanzienlijk minder of helemaal geen aanvallen meer heeft.

Of u in aanmerking komt voor een operatie kunnen we pas na aanvullend onderzoek definitief beoordelen. Welke onderzoeken nodig zijn verschilt per persoon. U volgt bij ons een speciaal epilepsiechirurgietraject van maximaal 4 fasen om te bepalen of u in aanmerking komt voor een operatie. Uiteraard lichten onze specialisten u uitgebreid voor als u daadwerkelijk het traject ingaat.

Resultaten

Op basis van eerdere operaties weten we dat 70 procent van de geopereerde patiënten geheel aanvalsvrij is. Ongeveer 25 procent van de patiënten heeft nog wel aanvallen, maar minder frequent en minder heftig. Bij slechts 5 procent van de geopereerde patiënten helpt de operatie helemaal niet. Resultaten zijn afhankelijk van de oorzaak van de epilepsie en het type operatie.

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina, of bekijk de video op Vimeo.

Risico's

Afhankelijk van de plaats van de operatie kunt u met (tijdelijke) uitvalsverschijnselen te maken krijgen, bijvoorbeeld zwakte van een arm of been of taalstoornissen. Hiervoor kan revalidatie nodig zijn. Het risico op een blijvende beschadiging van de motorische functie en/of de taalfunctie ligt tussen de 1 tot 2 procent.

Een veel voorkomend neveneffect van een slaapkwaboperatie is een kleine gezichtsveldbeperking. Deze gezichtsveldbeperking kan blijvend zijn, maar iemand heeft hier doorgaans geen hinder van. Zelden is er sprake zijn van een grotere gezichtsvelduitval (hemi-anopsie). De kans op nabloeding en infectie is bij epilepsiechirurgische ingrepen klein. Een andere mogelijke complicatie is lekkage van hersenvocht.