Robotchirurgie

In de urologie doen we tegenwoordig veel operaties door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Dit is een voorbeeld van robotchirurgie. Urologen van Amsterdam UMC, locatie VUmc doen deze kijkoperaties met een moderne operatierobot. Bijvoorbeeld bij prostaatkanker- of blaaskankeroperaties. Maar ook bij een hersteloperatie aan de blaas of urineleiders. Er zijn veel voordelen aan robotchirurgie. Zo kan de uroloog met de robot nog preciezer opereren. 

Wilt u weten of robotchirurgie ook voor u geschikt is? Uw arts kan u naar ons doorverwijzen. En u kunt bij ons terecht voor een second opinion. De eerste afspraak heeft u dan op onze polikliniek urologie.  

Meer over de polikliniek urologie

Behandelingen aan de urinewegen

De prostaat, blaas, urineleiders en nieren vormen samen een geheel: de urinewegen. Een operatie aan de urinewegen is een heel precies werkje. Deze behandelingen doen we via kleine openingen in het lichaam. Bijvoorbeeld via de plasbuis. Maar ook via een kijkoperatie (laparoscopie) met kleine sneetjes in de buik. Binnen de urologie bestaat een speciaal onderdeel dat zich hier mee bezig houdt. Dit heet de minimaal invasieve urologie. Operaties met een zo klein mogelijke ingreep dus.    

Opereren met een operatierobot (robotchirurgie)

Bij Amsterdam UMC doen wij deze kijkoperaties met een moderne operatierobot. Deze bekende Da Vinci robot kan zelf niet opereren. Maar de robot zorgt wel dat de uroloog veel preciezer kan werken. De operatierobot gebruiken wij vooral bij operaties aan de prostaat en de blaas. Bijvoorbeeld bij niet uitgezaaide prostaatkanker of blaaskanker. 

Soms geeft een operatie aan de baarmoeder, darmen of urinewegen ook schade aan de urineleiders of de blaas. Dat kan vervelende gevolgen geven. Als u van deze operatie bent hersteld, kan met een hersteloperatie deze schade worden verholpen. Door de ruime ervaring van onze urologen met robotchirurgie, doen wij deze hersteloperaties ook vaak met de robot. 

Voordelen van robotchirurgie

De uroloog heeft met de operatierobot een beter beeld van het operatiegebied. De uroloog maakt kleine sneetjes in de buik. Door deze sneetjes kan hij of zij een robotinstrument inbrengen. Zoals een hele kleine camera, of snij-instrumenten. Deze instrumenten kunnen met een grote nauwkeurigheid worden aangestuurd. En ze geven beter zicht. Bijvoorbeeld in 3D. Hierdoor kan de uroloog schade aan ander weefsel voorkomen. Daarnaast heeft een kijkoperatie met een operatierobot voor u ook voordelen:

  • u heeft minder bloedverlies
  • u heeft kleinere wonden
  • u ligt korter in het ziekenhuis
  • u herstelt sneller na de operatie

Robotchirurgie door het specialisme urologie van Amsterdam UMC

Onze urologen hebben veel ervaring met ingewikkelde robotoperaties. Dat komt omdat urologen uit andere ziekenhuizen hun patiënten doorverwijzen naar Amsterdam UMC, locatie VUmc. Onze urologen kunnen veel operaties doen met de robot. Bijvoorbeeld bij kanker of om door ziekte opgelopen schade te herstellen. Wilt u weten of een hersteloperatie met robotchirurgie mogelijk is? U kunt bij ons terecht voor extra advies, ook als u in behandeling bent bij een ander ziekenhuis. Dat heet een second opinion.

Ik wil een second opinion

Wetenschappelijk onderzoek

Amsterdam UMC, locatie VUmc is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij veel wetenschappelijk onderzoek doen. Wij doen ook wetenschappelijk onderzoek naar robotchirurgie. Nieuwe inzichten in dat onderzoek passen wij direct toe in de praktijk. Zo krijgt u bij ons altijd de nieuwste behandeling. 

Opleiding en onderwijs

De afdeling urologie van Amsterdam UMC, locatie VUmc leidt artsen op tot uroloog. Deze opleiding duurt in totaal 6 jaar. Samen met andere ziekenhuizen in de omgeving zijn wij dé opleiders van Noord-Holland. Onze opleiding scoort hoog op de landelijke kwaliteitspoll. En heeft het predicaat ‘Excellent’ gekregen van de Opleidingscommissie van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.