Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap

In Nederland kennen we volgens de wet op de Lijkbezorging drie eindbestemmingen: begraven, cremeren of de ter beschikkingstelling aan de wetenschap. (het ontleden)

Ter beschikking stelling aan de wetenschap betekent dat het lichaam na het overlijden aan een Anatomisch Instituut van een universiteit geschonken wordt. Het lichaam wordt gebruikt voor onderwijs en onderzoek.

Nederland kent acht anatomische instituten, waaraan het lichaam na overlijden geschonken kan worden. Dat zijn: Amsterdam UMC, locatie VUmc/Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam UMC, locatie AMC (UvA-universiteit), het Utrecht Medisch Centrum (Universiteit van Utrecht), het Leids Medisch Centrum (Rijksuniversiteit Leiden), het Erasmus ziekenhuis te Rotterdam (Erasmusuniversiteit), het Universitair Medisch Centrum Groningen (Rijksuniversiteit van Groningen), het Radboudziekenhuis (Radbouduniversiteit van Nijmegen) en het Academisch Ziekenhuis Maastricht (Universiteit van Maastricht).

Elk instituut heeft zijn eigen aannamebeleid. Bij sommige instituten is er een (tijdelijk)  opnamestop. Er kan ook een postcodegebied geldig zijn en sommige instituten hanteren ook aanvullende grenzen voor bijvoorbeeld leeftijd. Op de website www.lichaamsdonatie.info kunt u per instituut de aannameregels lezen en ook de contactgegevens van alle instituten vinden.

Bij het VU medisch centrum is er geen leeftijdsgrens. Een ieder boven de 18 jaar kan zich opgeven als lichaamsdonor. Wij nemen donoren aan uit heel Nederland. Er is geen beperking aan het woongebied. Donoren, die in het grensgebied tussen Nederland-Duitsland en Nederland-België wonen, kunnen zich aanmelden als ze net over de grens van Nederland woonachtig zijn. Zij dienen er echter rekening mee te houden, dat hun lichaam alleen geaccepteerd wordt als de donor daadwerkelijk in Nederland komt te overlijden.

Het kiezen voor ter beschikking stelling aan de wetenschap is een gewichtige beslissing. Het is een beslissing, die niet alleen gevolgen heeft voor de donor zelf, maar ook voor zijn of haar nabestaanden. De nabestaanden moeten het afscheid nemen op een andere manier vorm geven dan gebruikelijk is. Bestaande rituelen bieden hierin vaak weinig houvast.

Het feit dat hun dierbare gekozen heeft voor het algemeen belang biedt vaak trots en een trots gevoel. Maar het gegeven dat het lichaam van hun dierbare binnen redelijk korte tijd (<24 uur) opgehaald wordt door de uitvaartonderneming, maakt de periode om afscheid te nemen een stuk korter dan bij een gewone uitvaart. Bij een gewone uitvaart hebben nabestaanden gemiddeld genomen vijf dagen de tijd om afscheid te nemen.

Dit zijn belangrijke zaken om met uw familieleden en vrienden te bespreken, voordat u de keuze maakt om lichaamsdonor te worden.

Mensen, die kiezen voor begraven of cremeren, kunnen invulling geven aan een eigen afscheidsceremonie in aanwezigheid van de overledene. Die mogelijkheid is er niet bij ter beschikking stelling.

Het lichaam van de overleden lichaamsdonor wordt na zijn of haar overlijden naar het instituut gebracht. Daar wordt het lichaam gebalsemd en geprepareerd.

Nadat het lichaam gebruikt is voor onderwijs of onderzoek, gaan de stoffelijke resten naar het crematorium van De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 te Amsterdam. De Nieuwe Ooster is een gedenkpark van de gemeente Amsterdam, waar zowel een crematorium als een begraafplaats is. (www.denieuweooster.nl).

Informatie

Indien u interesse heeft om uw lichaam na overlijden ter beschikking te stellen aan de wetenschap, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen, telefoonnummer: 020-4448050 (tussen 10.00-12.00u).

Informatie (inclusief inschrijfformulieren) kunt u ook aanvragen via de link: www.lichaamdonerenbijvumc.nl

U ontvangt dan binnen enkele dagen de informatie per post thuis.

U kunt zich opgeven als lichaamsdonor als u woonachtig bent in Nederland.

P.S. Mensen in de terminale fase mogen altijd contact met ons opnemen.