Hersentumorcentrum Amsterdam

Behandeling van hersentumoren bij kinderen

Een belangrijk deel van de patiënten die bij het Hersentumorcentrum Amsterdam terechtkomen zijn kinderen. "Hersentumoren zitten bij kinderen meestal in de kleine hersenen. Hierbij gaan ze vaak braken. Brakende kinderen gaan naar de kinderarts omdat het probleem meestal in de buik zit, maar dan blijken ze een hersentumor te hebben", vertelt neurochirurg Peter Vandertop.

"Als de diagnose hersentumor eenmaal gesteld is, worden patiënten naar ons doorverwezen. De eerste wezenlijke stap van de behandeling is dat we kijken of het wel echt een tumor betreft, en niet bijvoorbeeld een bloeding of een ontsteking. Daarna kijken we of de tumor te opereren is, en of een operatie zinvol is. Het belangrijkste is natuurlijk dat de patiënt er echt iets aan heeft voor de lange termijn en voor de kwaliteit van zijn leven. De overlevingskansen voor patiënten met een hersentumor zijn klein, dat is verschrikkelijk somber. Bovendien raakt een tumor patiënten in hun verstandelijk vermogen, praten en bewegen en dat maakt het allemaal heel complex."

Een van de langste operatieduren
"Een hersentumoroperatie is niet zomaar in een uurtje klaar, daar is een groot deel van de dag mee gemoeid. We hebben een van de langste operatieduren van alle vakken. Een gemiddelde hersentumoroperatie, vanuit het kind bekeken, duurt 8,5 uur. Bij de operatie proberen we zo veel mogelijk afwijkend weefsel weg te nemen van de tumor. Het volledig verwijderen is niet altijd mogelijk omdat er vaak hersenweefsel in de buurt ligt met belangrijke functies." Afhankelijk van de conditie van patiënten volgt er een nabehandeling met bestraling en/of chemotherapie om een eventueel achtergebleven stukje tumorweefsel zo veel mogelijk te vernietigen.

Europees expertisecentrum
Zowel de zorg voor mensen met hersentumoren als het wetenschappelijk onderzoek naar deze zeldzame vorm van kanker zijn van een zeer hoog niveau. Het Hersentumorcentrum Amsterdam is in juni 2015 erkend als Europees expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen. Dit is het resultaat van jarenlang opgebouwde expertise op dit gebied. Peter: "Hierdoor wordt het wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe diagnostiek en behandelingen versterkt. Ook kunnen patiënten van het Hersentumorcentrum Amsterdam gemakkelijker toegang krijgen tot nieuwe behandelingen. Hier zijn we uiteraard erg trots op."