Magazine 'VUmc de specialist'

 

VUmc de specialist is het digitale medisch-wetenschappelijk magazine van VUmc voor verwijzers en andere relaties.

In het magazine leest u achtergrondverhalen over VUmc-wetenschap, -zorg en -onderwijs. VUmc de specialist verschijnt vanaf 2018 niet meer. 

Editie 12, oktober 2017

Cover VUmc de specialist - editie 12 web

Chirurg Tim Forouzanfar onderzoekt samen met collega's en met het Boerhaave Medisch Centrum of een elektrische neurostimulator clusterhoofdpijn kan bestrijden. 'Ik hoor van patiënten dat ze hun leven weer terug hebben gekregen'.

Verder in de oktober-editie van VUmc de specialist: een middag meelopen met neuropsycholoog Maryam Badissi en de 94-jarige mevrouw Van de Laan, promotieonderzoek naar het trager worden van ouderen en een close-up over het vrouwenhart. Tenslotte: aandacht voor de IC-Light.

 

Editie 11, april 2017

Cover VUmc de specialist - editie 11 web

In maart 2017 werden, na jarenlange voorbereidingen, gloednieuwe hybride OK's geopend in VUmc. Het OK-team is enthousiast: 'Een totaal nieuwe manier van werken'. Verder in de april-editie van VUmc de specialist: een middag meelopen met research assistent Ans Nicolaas, onderzoek naar herstel na een lange ploegendienst en een close-up waarin het hersennetwerk wordt vergeleken met het Nederlandse spoorwegennet. Ook: aandacht voor de zogenaamde 'depressiedeal' van het ministerie van VWS.

  

Editie 10, september 2016

VUmc de specialist

In VUmc is in juli 2016 voor het eerst in Nederland een fecestransplantatie uitgevoerd bij een kind. De patiënt is momenteel klachtenvrij. Het kind was ernstig ziek vanwege een Clostridium difficile-infectie (CDI). Een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en in principe bij kinderen weinig voorkomt. Verder in deze september editie van VUmc de specialist: aandacht voor het jubileum van VUmc, meer over het coeliakiecentrum, het boek 'Het mooiste woord is Herinnering', en een close up waarbij we op zoek gaan naar het geheim van de foetale huid onder littekenweefsel.

  

Editie 9, juli 2016

cover_250 

In de editie van juli leest u over hét vak van en voor de toekomst: de ziekenhuisarts. We lopen een ochtend mee met ziekenhuisarts in opleiding, Cornelie Renckens. Verder geven VUmc’ers in het jubileumjaar van VUmc een unieke kijk op hun band met het ziekenhuis. In deze editie wordt VUmc door de ogen van Prof. dr. Hanne Meijers, afdelingshoofd klinische genetica AMC-VUmc bekeken. En wat vindt u: Zouden chirurgen en andere medisch specialisten moeten stoppen met het draaien van 24-uursdiensten? Geef uw mening in het magazine.

  

Editie 8, juni 2016

cover-250 

In editie 8 leest u over de MRIdian. Hiermee kan het VUmc Cancer Center Amsterdam sinds kort tumoren nog nauwkeuriger bestralen. Bovendien duurt de behandeling korter, is de bestraling effectiever en de patiënt krijgt minder bijwerkingen. Verder vertelt hoogleraar medische beeldvorming Guus van Dongen over het nieuwe VUmc Imaging Center, waarvan in mei de eerste paal de grond in ging. Alle beeldvormende technieken zoals MRI, PET, SPECT en andere scanners van VUmc komen in één centrum bij elkaar.

  

Editie 7, maart 2016

VUmc de specialist - editie 7 

In deze editie 'Boezemfibrilleren is schadelijker dan gedacht'. Met hulp van fruitvliegjes zoekt moleculair en cellulair bioloog professor Bianca Brundel van de afdeling fysiologie naar manieren om die schade te voorkómen en misschien zelfs te genezen. Yolande Appelman, interventiecardioloog, Marith Volp, huisarts en Jannet Vaesse, directeur WOMEN inc. vragen meer aandacht voor het vrouwenlichaam: een artikel over de noodzaak van meer 'gendersensitieve zorg'.

    

Editie 6, januari 2016

  

In deze editie leest u over de 'biopt-boorgeleider': een busje in een buisje. Dankzij een kleine aanpassing aan een instrument voor epilepsiechirurgie kunnen de neurochirurgen van VUmc sinds kort sneller en eenvoudiger biopten nemen van hersentumoren. Ook vertelt Christa Boer, VUmc-hoogleraar perioperatieve zorg en één van leiders van het project 'TRACE, over deze grootschalige studie waarin het komende jaar onderzocht of complicaties na operaties onder anesthesie omlaag kunnen worden gebracht wanneer de anesthesioloog nadrukkelijker bij de nazorg wordt betrokken. En verder: studiestof via iTunes U, mammacare, en een close up van unieke RNA-patronen die kunnen bepalen of iemand kanker heeft.

      

printen