Beter lopen met geprinte '3D-heup'

22 juni 2017

In het OLVG is voor het eerst in Nederland een 3D geprinte plaat gebruikt om een 'afgegleden heupkop' bij een jonge patiënt te corrigeren. In de voorbereiding op deze operatie heeft kinderorthopeed Melinda Witbreuk een 3D-geprint model van de heup laten maken via het 3D Innovation lab van VUmc. Zo kon er een exact passende plaat voor een zo optimaal mogelijke correctie worden gemaakt. Ook de titanium plaat voor de correctie komt uit een 3D-printer.

2017-06-22 foto heup
(foto: OLVG)

'Met de 3D-print van de heup was het mogelijk om voor de operatie een plaat te maken die precies bij deze heupkop past. Hiermee konden we de heup beter corrigeren en staat het been van de patiënt een stuk rechter. Een verbetering in vergelijking met de gangbare methode', aldus dr. Melinda Witbreuk van OLVG. Witbreuk promoveerde eerder bij VUmc op de afgegleden heupkop.
Tot nu toe werden operaties aan de heupkop 'op het oog' uitgevoerd. Met een 2D-röntgenfoto werd bekeken waar de correctie moest plaatsvinden. De heup werd vervolgens gecorrigeerd met een standaard plaat. Sinds enkele jaren gebruiken orthopeden een 3D-CT-scan voor een betere pre- en operatieve planning.

2017-06-22 rontgen heup
(foto: OLVG)

In de voorbereiding op deze operatie heeft kinderorthopeed Melinda Witbreuk een 3D-geprint model van de heup laten maken via het 3D- innovation lab in het VUmc. Zo kon er een exact passende plaat voor een zo optimaal mogelijke correctie worden gemaakt. Ook de titanium plaat voor de correctie komt uit een 3D-printer.
Tijdens medische opleidingen wordt 3D-techniek al langere tijd ingezet. Zo kan er op ware schaal en in 3D worden geoefend. Het daadwerkelijk plaatsen van 3D-geprint materiaal is nieuw voor dit type operatie.

Lees meer

bron: Origineel

printen