Nanoknife als nieuwe behandeling voor lever- en alvleeskliertumoren

8 september 2016

Met de beeldgestuurde kankertherapie Irreversibele elektroporatie (IRE), ofwel nanoknife, vernietigen elektrische stroomstootjes de tumorcellen. Uit het proefschrift van arts-onderzoeker Hester Scheffer blijkt dat behandeling met nanoknife uitzaaiingen van leverkanker volledig vernietigt, en dat alvleesklierkanker tijdelijk afgeremd kan worden. Scheffer toonde ook aan dat het een veilige techniek is, dat wil zeggen een techniek met aanvaardbare risico’s, die omliggend weefsel grotendeels spaart. Op 9 september promoveert Scheffer.

IRE wordt toegepast door een interventieradioloog bij onder andere mensen met lever- en alvleeskliertumoren waarbij een operatie of bestralen niet goed mogelijk is vanwege de ligging van de tumor rondom bloedvaten of galwegen. Voor haar proefschrift Lightning strikes’ – irreversible electroporation in interventional oncology onderzocht Hester Scheffer deze kankertherapie. Dit deed zij onder supervisie van interventieradioloog Martijn Meijerink, die de behandeling met de 'nanoknife' introduceerde in Nederland.

Met haar promotieonderzoek toont Scheffer aan dat de behandeling uitzaaiingen van leverkanker volledig vernietigt. In het geval van alvleesklierkanker - een veel agressievere vorm van kanker - kan de ziekte tijdelijk afgeremd worden. Bovendien veroorzaakt de behandeling bij patiënten met alvleesklierkanker een immuunrespons, die mogelijk in de toekomst gebruikt kan worden om de vorming van uitzaaiingen te voorkomen.

Onomstotelijk aangetoond
Scheffer geeft aan dat nog veel onbekend is over de optimale protocollen per weefsel- en tumorsoort zoals voltage, aantal pulsen en snelheid van toedienen. Deze hangen onder andere af van de elektrische geleiding van de tumor en het omliggende weefsel. Er kan dus nog veel aan de techniek IRE verbeterd worden Dat IRE in staat is om tumoren op een veilige manier te vernietigen, heeft Hester Scheffer echter onomstotelijk aangetoond. Scheffer: “Ik verwacht dat IRE de komende jaren steeds meer zal worden toegepast en een belangrijke plaats gaat innemen binnen het oncologische behandelarsenaal. We gaan in VUmc inmiddels onvermoeibaar door met verder onderzoek naar IRE.”

Meer informatie voor verwijzers
Op dit moment lopen er in het VUmc verschillende studies naar de veiligheid en de werkzaamheid van de zogenaamde irreversibele elektroporatie (beter bekend als NanoKnife).

Enkel patiënten met onderstaande specifieke ziektebeelden komen eventueel in aanmerking voor deelname:

  • Pancreascarcinoom - niet gemetastaseerd & niet-verwijderbaar pancreascarcinoom (stadium III) - CROSSFIRE trial
  • Pancreascarcinoom - lokaal recidief pancreascarcinoom na chirurgie (zonder afstandsmetastasen) - PANFIRE-2 trial
  • Galwegkanker - borderline- of niet-verwijderbaar perihilair galwegcarcinoom (Klatskin) - ALPACA trial
  • Colorectale levermetastasen - kleine meta's (tot 3.5cm) die niet-verwijderbaar en niet-thermisch ableerbaar zijn - COLDFIRE-2 trial
  • Recidieven maligniteit in kleine bekken - recidieven die niet opnieuw geopereerd of bestraald kunnen worden in pelvis - PELVIRE trial

Specifieke informatie over de betreffende studies is verkrijgbaar bij drs. Laurien Vroomen, arts-onderzoeker radiologie of via het algemene emailadres interventieradiologie@vumc.nl.

Verder lopen er studies op het gebied van IRE bij prostaatkanker en nierkanker in het AMC te Amsterdam.  Meer informatie hierover loopt via de afdeling urologie van het AMC.

Meer informatie voor patiënten
Patiënten met vragen kunnen een email sturen naar: interventieradiologie@vumc.nl. Vanwege grote belangstelling kan het enige tijd duren voordat u een reactie krijgt. Wij doen ons uiterste best u zo spoedig mogelijk te antwoorden.

bron: Persbericht

printen