Coen WinkelmanHogeschool Rotterdam, inmiddels gepensioneerd, opleiding Logopedie
Inhoud workshop:
Het thema ‘Waarom zwijgende studenten niet spreken’ staat hier centraal.
Ongeacht welke werkvorm – ik heb in zo’n 35 jaar alle vormen voorbij zien komen – blijkt faalangst en spreekangst bij veel (20-40%?) zwijgende en passieve studenten een contante factor, vaak een onderschatte beperking in hun studieloopbaan om actief te zijn bij rollenspel, als woordvoerder , stageopdrachten, patiëntencontact.
Zwijgers en passieve studenten zijn vaak slimme studenten die wel wat te melden hebben en hun perfectionistische, faalangstige inslag slim kunnen verbergen door anderen het woord te gunnen. Of zich laten overvleugelen door welbespraakte medestudenten. Een vermijdende attitude kan een carrièrelang meegaan.
Participeren in een werkgroep (peers, interprofessioneel, interdisciplinair, …) is te beschouwen als een primaire een vorm van samenwerking tussen spreker en luisteraar. Faalangst, met name situationele spreekangst kan een remming zijn tijdens het samenwerkingsproces, wie kent het fenomeen niet uit eigen ervaring, wie is daar helemaal klaar mee…? De impact van manifeste of verborgen speekangst wordt vaak onderschat, met name bij de presentaties voor een groep.
Spreken is een half bewust, zeer gevoelig, existentieel aspect van ons functioneren. Spreekangst kan worden versterkt of in stand gehouden door niet functionele feedback van medestudenten, trainers/docenten of begeleiders.
We werken in deze interactieve workshop geleidelijk toe naar de doelen:
· algemeen bekende feedbackregels worden getoetst aan specifieke criteria die gelden voor spreken – zijn die objectief? subjectief?
· Uitlokkende en in stand houdende factoren van spreekangst, in diverse soorten en maten optredend, worden geïnventariseerd. Hoe kun je die herkennen, onderscheiden en effectief beïnvloeden?
Een functioneel theoretisch kader vormt een basis om de daaruit voortvloeiende handvatten voor functionele feedback ‘vanzelfsprekend’ toe te passen. Neem een casus mee!
Als logopedist/stottertherapeut stel ik spreekangst als uitgangspunt. Spreken is een egogebonden vaardigheid.