Inleiding

Op de CCA polikliniek werken vrijwilligers in de functie van gastheer/gastvrouw. De afdeling ontvangt patiënten met een oncologisch ziektebeeld voor diagnose, behandeling of palliatieve zorg en begeleiding. Op de polikliniek werken verschillende disciplines namelijk artsen, medisch administratief medewerkers, transplantatie coördinatoren, diëtisten, medisch maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, geestelijk verzorgers, verpleegkundigen en een voedingsassistent. De  gastheer/gastvrouw werkt nauw samen met de betaalde servicecentrum medewerker, die ook het (dagelijks) aanspreekpunt is.

Doel

Het doel van de inzet van vrijwilligers is om een gastvrije en patiëntvriendelijke omgeving te creëren door middel van een persoonlijke benadering naar patiënten en andere bezoekers toe. Die benadering uit zich doordat de vrijwilligers fungeren als eerste aanspreekpunt op de afdeling voor de patiënten, zij zijn er voor de patiënt. Het streven is om alle patiënten die voor de eerste keer de polikliniek bezoeken op te vangen, hen koffie/thee aan te bieden en uitleg te geven over de (mogelijkheden op de) polikliniek. Ook wordt de patiënt geïnformeerd over de koffiecorner, die dient als ontmoetingsplek voor patiënten onderling. De koffiecorner wordt bemenst door een vrijwilliger. Patiënten die voor de eerste keer op bezoek komen ontvangen uitleg over de mogelijkheden van de polikliniek Na zijn/haar bezoek weet de patiënt welke mogelijkheden de polikliniek biedt, waar men terecht kan met vragen en heeft de patiënt het klimaat op de afdeling als prettig ervaren.

Profiel

De vrijwilliger heeft voornamelijk contact met de patiënt en diens naasten. Belangrijk is om te beseffen dat het een oncologische doelgroep betreft en dat dit vaak ernstig zieke mensen zijn. De vrijwilliger moet hier mee om kunnen gaan en beseffen dat hij/zij hier ten dienste is van de patiënt. De vrijwilliger biedt de patiënt (en begeleiders) extra ondersteuning aan in de vorm van een luisterend oor of door begeleiding naar andere plekken in het ziekenhuis. Tevens hebben zij oog voor de behoeften van patiënten in de wachtruimte, zoals aandacht of juist de behoefte om even alleen te zijn, behoefte aan informatie of bijvoorbeeld juist afleiding. Een servicegerichte houding bij de vrijwilliger is hierbij leidend.

Lees hier het verhaal van Theo

Taken

  • Opvangen van patiënten en begeleiders die voor de eerste keer de polikliniek bezoeken
  • Zorgen voor een warme en hartelijke ontvangst
  • Indien nodig / op verzoek patiënten begeleiden naar andere plekken in het ziekenhuis
  • Wanneer mogelijk ondersteunen van de voedingsassistente op de dagbehandelingsunit
  • Zorgdragen voor een opgeruimde wachtkamer
  • Klaarstaan voor patiënten die behoefte hebben aan een praatje/ gesprek
  • Inspringen op overige hulpvragen en behoeften van patiënten in de wachtkamer
  • Bediening en schoonhouden van de koffiecorner

Voor de polikliniek Amsterdam UMC, locatie VUmc CCA zoeken wij enthousiaste vrijwilligers met goede communicatieve vaardigheden in het Nederlands; spreekvaardigheid in het Engels is een pré.
De vrijwilliger is servicegericht, representatief, vriendelijk, hulpvaardig/behulpzaam, flexibel, geduldig en beschikt over empathisch vermogen. Enige levenservaring is vereist gezien de ernst van de ziektebeelden op de afdeling. De vrijwilliger kan omgaan met ernstig zieke patiënten en is in staat om tegelijkertijd zowel ondersteuning te bieden als professionele afstand te bewaren.

De vrijwilliger straalt rust uit, kan inschatten wanneer zijn/haar aandacht wel en niet op prijs gesteld wordt en creëert hierin de juiste balans voor de patiënt. Kan inschatten wanneer iets niet meer past onder de verantwoordelijkheid van de vrijwilliger en wanneer nodig schakelt hij/zij (overige) professionals in. De vrijwilliger is in staat tot zelfreflectie en kan eigen handelen afstemmen op de behoeften van de patiënt.

Interesse?

Informatie over de functie kan ingewonnen worden bij Bureau Vrijwilligerszaken VUmc: tel. 020-4441316, vrijwilligers.info@vumc.nl  

Sollicitatie

Voor deze vacature zoeken wij nieuwe collega's. U kunt bij voorkeur online solliciteren met de knop 'solliciteer'. Graag zien wij je sollicitatie tegemoet. 

Solliciteer

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.