Traumachirurgie (ongevalschirurgie)

Amsterdam UMC, locatie VUmc is een level 1 traumacentrum. Dat wil zeggen dat onze Spoedeisende Hulp afdeling (SEH) gespecialiseerd is in de opvang van patiënten die ernstig gewond zijn. Door een ongeluk of misdrijf bijvoorbeeld. Op de SEH staat daarom altijd een team van specialisten klaar om patiënten met levensbedreigende verwondingen op te vangen. 

Wat is traumachirurgie

Traumachirurgie is een onderdeel van het specialisme heelkunde. Traumachirurgen zijn speciaal opgeleid om patiënten te opereren die een ‘trauma’ hebben. Oftewel: patiënten die gewond zijn door een ongeluk of misdrijf. In ons traumacentrum vangen wij patiënten op met verschillende soorten verwondingen. Zoals botbreuken of steekwonden. In Nederland zijn 4 traumacentra met een helikopter. Amsterdam UMC, locatie VUmc is er één van. Onze helikopter staat 24 uur per dag klaar om ingezet te worden bij ernstige ongelukken. 

Ook kunt u bij ons traumacentrum terecht met sportblessures. Onze Spoedeisende-Hulpafdeling (SEH) heeft veel ervaring met sportblessures. Wij werken al meer dan 20 jaar samen met AFC Ajax en tophockeyclubs bij ons in de buurt. Speciaal voor sporters hebben wij een spreekuur met een team van verschillende specialisten. 

Traumachirurgie in Amsterdam UMC, locatie VUmc

Veel patiënten die binnenkomen in ons traumacentrum hebben meerdere verwondingen. Als u bij ons wordt binnengebracht, bent u bij ons in goede handen. U wordt opgevangen door een team van verschillende specialisten. Zoals een SEH-arts, anesthesioloog, een radioloog en gespecialiseerde SEH-verpleegkundigen. De traumachirurg heeft de leiding over dit team. De traumachirurgen van locatie VUmc zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen, zoals:

  • verwondingen aan armen, benen, borst en bekken
  • verwondingen aan organen in de buik
  • moeilijke botbreuken van de pols, ellenboog, heup en enkel
  • gebroken bekken
  • gebroken wervels
  • verwondingen aan de pezen
  • brandwonden
  • sportblessures
  • verwondingen van een eerder ongeluk die niet goed willen genezen

Op de SEH wordt goed voor u gezorgd door een team van specialisten. Bij ernstige verwondingen is vaak een operatie nodig. Meestal wordt u daarna verzorgd op de intensive care-afdeling. Maar ook na uw behandeling krijgt u van ons goede begeleiding. Bijvoorbeeld van fysiotherapeuten en revalidatieartsen. De traumachirurg is in het hele traject – van de opvang tot de nazorg – uw vaste aanspreekpunt. 

Verpleegafdeling traumachirurgen

Na een operatie krijgt u bij ons de beste zorg. Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft een speciale verpleegafdeling voor traumachirurgie. Hier werken verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in traumachirurgie. Deze afdeling werkt samen met andere afdelingen binnen het ziekenhuis. Bijvoorbeeld met de afdeling plastische chirurgie, neurochirurgie, orthopedie en fysiotherapie. Zo werken verschillende specialisten samen aan uw herstel. Ook hebben wij goed contact met revalidatiecentra in de buurt. Hier kunt u terecht als u niet langer in het ziekenhuis hoeft te blijven, maar nog niet zelfstandig naar huis kunt. 

Wetenschappelijk onderzoek naar traumachirurgie bij Amsterdam UMC, locatie VUmc

Op de Spoedeisende-Hulpafdeling doen we veel onderzoek naar traumachirurgie. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar de resultaten van het traumateam. Dat is het team dat meegaat met de ambulance of traumahelikopter om de eerste zorg aan het slachtoffer te geven. En naar de beste behandeling van patiënten met gebroken ruggenwervels. Ook doen we veel onderzoek samen met de onderzoeksinstituten EMGO en MOVE.

Opleiding en stage

Een andere belangrijke taak van de medisch specialisten van het Amsterdam UMCU, locatie VUmc, is onderwijs. Wij leiden bijvoorbeeld zelf chirurgen op tot traumachirurgen. En chirurgen uit andere ziekenhuizen die traumachirurg willen worden, kunnen bij ons stage lopen. Ook geven onze chirurgen les op universiteiten en hogescholen. Zo leiden zij studenten geneeskunde, verpleegkundigen en operatieassistenten op.