Endocrinologie houdt zich bezig met hormonen. Wij hebben veel kennis over ziekten aan de endocriene klieren zoals alvleesklierkanker, schildklierkanker of diabetes.

Hormonen zijn belangrijke stofjes die veel processen in het lichaam in gang zetten. Ze worden onder andere gemaakt in de schildklier, alvleesklier of bijnier.

Wat is een endocriene klier?

Een endocriene klier is een klier in het lichaam die hormonen afgeeft. Voorbeelden van endocriene klieren zijn:

 • de hypofyse
 • de schildklier
 • de bijschildklieren
 • de bijnieren
 • een deel van de alvleesklier (pancreas)
 • de geslachtsklieren

Hormonen worden ook op andere plaatsen in het lichaam gemaakt zoals de lever, maag, nieren en botten.

Hormonen zorgen ervoor dat andere organen in het lichaam harder of juist minder hard werken. Als alle organen genoeg hormonen ontvangen, zouden alle processen in het lichaam goed moeten werken. Als er te veel of te weinig hormonen vrijkomen, ontstaat er een hormoonstoornis. Dit noemen we een endocriene ziekte. 

Behandeling van endocriene ziekten Amsterdam UMC, locatie VUmc

Heeft u een endocriene ziekte of vermoedt uw huisarts dat u een endocriene ziekte heeft? Dan kunt u met een verwijzing terecht bij Amsterdam UMC, locatie VUmc. U maakt dan een afspraak op de polikliniek endocrinologie, onderdeel van de afdeling interne geneeskunde. Daar bespreekt u met een endocrinoloog uw ziektebeeld en uw behandelplan. Ook kunt u hier verpleegkundigen spreken die u leren omgaan met uw ziekte.

Wij behandelen alle ziekten van de endocriene klieren. De meest voorkomende ziektes zijn:

 • suikerziekte (diabetes type 1 en 2)
 • zwakke botten door botziekten als osteoporose (botontkalking), osteomalacie (Engelse ziekte), de ziekte van Paget of osteogenesis imperfecta
 • ziekten van de testikels en geslachtshormonen
 • fibreuze dysplasie
 • ziekten van de hypofyse zoals de ziekte van Cushing
 • ziekten van de schildklier, schildklierkanker en schildkliernodi
 • ziekten van de bijnieren
 • alvleesklierkanker
 • andere soorten kanker van endocriene klieren

Maak een afspraak bij de polikliniek interne geneeskunde

Osteoporosecentrum

Wij hebben ons gespecialiseerd in de zorg aan mensen met calcium- en botziekten. In de kennis op dit gebied zijn wij koploper en we bieden dan ook topreferente zorg via ons osteoporosecentrum. Huisartsen en specialisten vanuit heel Nederland verwijzen hun patiënten naar onze polikliniek. 

Lees meer over het osteoporosecentrum

Wetenschappelijk onderzoek bij endocrinologie

Amsterdam UMC, locatie VUmc is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij niet alleen een ziekenhuis zijn, maar ook wetenschappelijk onderzoek doen. De afdeling endocrinologie doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van diabetes, metabole botziekten, andrologie en neuro-endocriene tumoren. Door deze onderzoeken leren wij nog meer over endocriene ziekten en de behandeling daarvan. 

Opleiding

Onze artsen hebben zeer specialistische kennis op het gebied van endocrinologie. Deze kennis dragen wij graag over aan medische studenten, de artsen van de toekomst. In de opleiding interne geneeskunde geven wij lessen op het gebied van endocrinologie. De student studeert dan af als internist-endocrinoloog. 

Naast het opleiden van nieuwe artsen vinden wij het ook belangrijk dat de kennis van onze artsen up-to-date blijft. Daarom verzorgen wij bij- en nascholing aan internisten en internist-endocrinologen. 

Samenwerkingen en onderdelen van endocrinologie

Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie

Wij zijn nauw betrokken bij het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie. Het centrum begeleidt mensen met genderdysforie (transgenders) bij hun geslachtsverandering. Hierbij spelen hormonen een grote rol. 

Lees meer over het Kennis- en Zorgcentrum Genderdysforie

NFU expertisecentrum Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP) 

Het NFU expertisecentrum Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP) is onderdeel van de afdeling endocrinologie. FOP is een zeer zeldzame ziekte waarbij spieren en pezen langzaam in bot veranderen. Wij weten al veel over de oorzaak van deze ongeneeslijke ziekte, maar helaas zijn er nog geen goede behandelingen. Daarom werken wij in dit centrum samen met andere Europese specialisten en patiëntenorganisaties.  

Diabetescentrum

Diabetes is een endocriene ziekte. Onze endocrinologen zijn betrokken bij de behandeling van diabetes in het diabetescentrum.

Lees meer over het diabetescentrum

Patiëntenfolders endocrinologie