Voortraject en wachttijdperiode

Informatie voor volwassenen en kinderen/jongeren die zich willen aanmelden bij de genderpoli of op de wachtlijst staan voor de intake (de eerste afspraak).

Wanneer je bent verwezen naar de genderpoli als jongere onder de 16 jaar maken we een telefonische afspraak bij een kind- en jeugdpsycholoog. Tijdens dit telefonisch consult kunnen we alvast wat dingen uitleggen en is er de mogelijkheid om vragen te beantwoorden. Deze afspraak zal ongeveer 20 minuten duren.

Onze ervaring is dat er veel algemene vragen zijn bij ouders/verzorgers en jongeren. Wij hebben de meest voorkomende vragen hieronder op een rij gezet. Voor meer specifieke en/of persoonlijke vragen kunnen jullie terecht bij de geplande telefonische afspraak.

Verder kunnen jullie kijken op de websites van patiëntenorganisatie Transvisie (www.transvisie.nl), die ook een specifieke groep hebben voor kinderen en hun ouders (Genderkind en ouders, www.transvisie.nl/lotgenoten/genderkind) en de website van GGZ Lucertis, TransvisieZorg (www.transvisiezorg.nl). We raden u aan om ook onze website te bekijken vóór de telefonische afspraak.

Hoe lang moet ik / mijn kind nog wachten voor mijn eerste gesprek bij de polikliniek voor genderdysforie?

Op onze website kun je de actuele wachttijden vinden. Deze worden elke maand bijgewerkt.

Wat kan ik / mijn kind alvast doen in de tijd dat ik op de wachtlijst sta?

Tijdens de diagnostische fase worden er zowel gesprekken over gender als over hoe het met je gaat, gevoerd. We vinden het belangrijk dat je weerbaar bent en steun ervaart van je omgeving voor je een medische behandeling start. Verder zijn jongeren met genderdysforie vaak somber of kunnen zich terugtrekken. Vaak verwijzen we jongeren door naar een psycholoog dichter in de buurt wanneer het verwoorden van gevoelens, het omgaan met somberheid, contact (blijven) houden met leeftijdsgenoten en het stevig in de schoenen staat lastig voor je is. Je kunt, wanneer je moeite hebt met deze dingen, je aanmelden bij een psycholoog in de eigen regio. Hiervoor is een verwijzing van je huisarts en (tot 16 jaar) toestemming van je ouders nodig. Je kunt individuele vragen of zorgen zelf bespreken of door je ouders laten bespreken in het telefonische aanmeldgesprek.

Waar kan ik meer informatie over mijn genderdysfore gevoelens vinden?

Op onze website staan verschillende patiëntenfolders waarin je meer informatie kunt vinden over het diagnostiektraject en genderdysfore gevoelens. Verder kun je je aanmelden bij patiëntenorganisatie Transvisie of Transvisie Zorg.

Daarnaast vindt er ongeveer twee keer per jaar een voorlichtingsbijeenkomst plaats in het Amsterdam UMC, locatie VUMC, over onze werkwijze. Wanneer de volgende datum bekend is vermelden wij dit op onze website.

Waar kan ik / mijn kind ondersteuning krijgen bij mijn sociale transitie en/of coming out?

Patiëntenorganisatie Transvisie en Transvisie Zorg zijn organisaties waar ervaringsdeskundige werken en die met jou mee kunnen denken over stappen in een sociale transitie en coming out. Zo gaan ze, als je dat wil, samen met jou naar school om je klas over genderdysfore gevoelens te vertellen.

Hoe kom ik in contact met andere jongeren met genderdysfore gevoelens? Hoe kom ik als ouder in contact met andere ouders?

Bij patiëntenorganisatie Transvisie worden jongerendagen (12+), kinderdagen (12-) en ouder/familiedagen georganiseerd. Transvisie Zorg (GGZ YOUZ) organiseert ook jongerendagen (12-16 jaar of 16+) en daarnaast jongerenkampen. Je kunt je bij hen aanmelden om in contact te komen met andere jongeren met gevoelens vergelijkbaar met die van jou. Ook je ouders kunnen hier andere ouders van kinderen en jongeren ontmoeten. Daarnaast heeft het COC een Jong&Out groep voor lotgenotencontact voor jongeren tussen de 12 en 19 jaar.

Bij mij / mijn kind is de diagnose genderdysforie al gesteld bij een andere instelling. Wat betekent dit voor mij / mijn kind?

De polikliniek voor genderdysforie van Amsterdam UMC, locatie VUmc, heeft een samenwerkingsafspraak met de Genderpoli van Jonx (Groningen), Genderteam Zuid-Nederland (Eindhoven/Venlo), Youz en Radboudumc. Deze afspraak houdt in dat, wanneer een geheel verslag van de diagnostiek wordt aangeleverd, wij de diagnose genderdysforie kunnen overnemen. Dit betekent dat we niet de diagnose opnieuw hoeven te stellen en onderzoek hoeven te doen naar genderdysfore gevoelens. Echter, een diagnose genderdysforie is niet hetzelfde als een indicatie voor een medische behandeling; die indicatie wordt bij de polikliniek voor genderdysforie in het Amsterdam UMC, locatie VUmc, gedaan. Een medische indicatie houdt in dat er gesprekken zullen zijn om samen met jou te kijken of je klaar bent voor een medische behandeling en of een medische behandeling voor jou op dat moment de beste stap is. We zorgen ook dat je goed geïnformeerd wordt over een medische behandeling, zodat je weet waar je aan begint. Let hierbij op dat een diagnostiektraject op de kinderleeftijd een ander traject is dan in de adolescentie (start puberteit).

Waarom is er verschil tussen een diagnostiek traject bij kinderen en jongeren en wat is het verschil?

Bij kinderen die nog niet in de puberteit zijn, wordt enkel diagnostiek gedaan en advies gegeven. Er vindt geen medische behandeling plaats. Wanneer een diagnose genderdysforie op de kinderleeftijd is gesteld, dient bij het begin van de puberteit opnieuw diagnostiek te worden gedaan. Pas op dat moment wordt gekeken of een medische behandeling passend is. De reden hiervoor is dat het gevoel niet thuis te zijn in je lichaam bij de meeste kinderen voor de puberteit of als je in de puberteit komt, over gaat. Er spelen tijdens de puberteit en de kindertijd ook andere onderwerpen een belangrijke rol.

Hoe ziet het (diagnostiek en medische) traject bij de polikliniek voor genderdysforie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc, eruit?

Je eerste gesprek zal een screening bij de kinderpsychiater zijn samen met je ouders, waarna je een psycholoog binnen het genderteam toegewezen krijgt. Je ziet deze psycholoog ongeveer één keer per maand. De duur van de diagnostiek hangt af van verschillende factoren, maar we streven ernaar om een half jaar na het eerste gesprek bij de psycholoog een adviesgesprek ter evaluatie te doen.

Wanneer er genderdysforie wordt gediagnosticeerd én je bent klaar voor een medische behandeling, kan er worden gestart met puberteitremmende medicatie. Afhankelijk van je leeftijd en hoe lang je al puberteitremmende medicatie gebruikt, kan vervolgens worden gestart met hormonale behandeling. De eerste stap in het medische traject is altijd puberteitremmende medicatie. Deze medicatie legt de puberteitsontwikkeling stil en de effecten zijn omkeerbaar. De effecten van een hormonale behandeling zijn onomkeerbaar. De beslissingen om te starten met puberteitremmende medicatie en een hormonale behandeling zijn besluiten die los van elkaar worden gemaakt en in overleg met ouders, jongere en het kinder- en jeugdteam van de polikliniek voor genderdysforie.

Voor personen met toegewezen vrouwelijk geslacht bij geboorte:

Ik heb veel last van mijn menstruatie. Wat kan ik daar aan doen?

Voor deze vraag kun je bij je huisarts terecht. Hij kan een recept uitschrijven voor een medicijn waarmee je menstruaties kan tegenhouden en/of reguleren.

Ik heb veel last van mijn borsten. Wat kan ik daar aan doen?

Een binder is een hesje dat je borsten plat drukt. Je kunt een binder bijvoorbeeld kopen en op maat laten maken; aanbieders kun je via internet vinden. Verder kun je een sport-BH of elastisch hemd gebruiken om je borsten platter en minder zichtbaar te maken. Let wel op dat een (te strakke) binder je rugklachten kan geven.