Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie
Het specialisme Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) beoordeelt en behandelt onder andere aandoeningen in de mond, aan de kaken en het aangezicht, afwijkingen aan het mondslijmvlies, zwellingen, tumoren en afwijkingen aan de kaken of speekselklieren.
Verwijzing naar onze afdeling gebeurt meestal door een tandarts, orthodontist, MKA-arts, KNO-arts of huisarts.
Houd er rekening mee dat bij verwijzing voor o.a. implantologie altijd een verwijzing van een tandarts nodig is. Bij verwijzing voor orthognate chirurgie (kaakcorrecties) is verwijzing door een orthodontist een vereiste.
Op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie hebben we momenteel langere wachttijden dan u van ons gewend bent. Zodra uw afspraak is ingepland zult u hiervan een bevestiging per post of in uw mijndossier ontvangen.
Afspraken in Amsterdam UMC, locatie VUmc: hoe werkt het?
Wilt u een eerste afspraak maken bij Amsterdam UMC, dan heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts of specialist. Hier vindt u meer informatie over het maken van een afspraak.
Een vervolgafspraak op deze poli maken, wijzigen of annuleren?
Heeft u al eerder een afspraak gehad bij deze polikliniek? Dan kunt u op verschillende manieren een vervolgafspraak maken. Ook kunt u een afspraak wijzigen of annuleren.
Contactgegevens en locaties
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam
Ga voor meer informatie naar de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.
U kunt ook een email sturen naar mka.balie@vumc.nl
Kort verblijf - verpleegafdeling 1B
KNO hoofd-halschirurgie – verpleegafdeling 1C
Telefoon: 020 - 444 1023. U kunt ook een email sturen naar mka@vumc.nl
Zorg waar wij goed in zijn
Oral Medicine en mondkanker
De afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) heeft op het gebied van ‘oral medicine’, zowel nationaal als internationaal, een sterke positie opgebouwd. Het deelgebied Oral Medicine richt zich op mondziekten, waar doorgaans geen chirurgische behandeling voor nodig is. Voorbeelden zijn aften en lichen planus. Ook vallen daar afwijkingen onder die het gevolg zijn van het gebruik van medicijnen of van ziekten zoals sarcoïdose, leukemie en HIV-infectie.
Reconstructieve chirurgie en orale rehabilitatie
De afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) heeft zich eveneens gespecialiseerd op het gebied van de orale rehabilitatie (herstelbehandelingen) na een oncologische behandeling. Om dit te realiseren wordt gebruik gemaakt van reconstructieve chirurgie, dentale implantaten (tandwortelimplantaten) en maxillofaciale prothetiek (MFP).
Gender
De afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) heeft ook expertise op het gebied van aanpassingen van het aangezicht ten behoeve van uiterlijke kenmerken van gender..
Wachttijden
Het liefst helpen wij u zo snel mogelijk. De werkelijkheid is helaas dat voor verschillende behandelingen een wachttijd bestaat. Dat betekent dat u niet altijd direct terecht kunt voor een eerste afspraak, een onderzoek, behandeling of opname.
Wachttijden polikliniek MKA
Op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie hebben we momenteel langere wachttijden dan u van ons gewend bent.
Zodra uw afspraak is ingepland zult u hiervan een bevestiging per post of in uw mijndossier ontvangen.
Indicatie Wachttijd:
- Poliklinisch consult: ca 7-8 weken
Ziekenhuisopname: Afhankelijk van de behandeling
Operaties t.b.v. aanpassingen in het aangezicht: 2 jaar of langer
Patiënteninformatie mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA)
Wilt u meer weten over dit specialisme of over de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Dan kunt u de website van de Nederlandse Vereniging voor Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: www.nvmka.nl bezoeken of onze patiëntenfolders inzien .
Informatie voor onderzoekers, verwijzers en professionals
Research
Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks wetenschappelijk onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. U kunt bij het researchgedeelte van de website meer lezen over ons wetenschappelijk onderzoek..
Verwijzers
Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.
Professionals
Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.