Bezoek en huisregels afdeling neonatologie

Op de afdeling IC-neonatologie verblijven zeer kwetsbare kinderen. Daarom is het belangrijk strikte regels te volgen voor rust, hygiëne en veiligheid.

Ingang intensive care nenonatologie

Bezoektijden

 • Ouders: 24 uur per dag
 • Overig bezoek alleen in bijzijn van ouders, maximaal 4 personen (dit is inclusief de ouders)
 • Kinderen: alleen als ze waterpokken hebben gehad, broertjes en zusjes vanaf 7 jaar, andere kinderen vanaf 12 jaar

Bezoekers mogen de kinderen niet aanraken in verband met de hygiëne en een teveel aan prikkels. Op de afdeling praat iedereen zacht om de rust van de kinderen zoveel mogelijk te kunnen waarborgen.

Bezoek is niet aanwezig tijdens het geven van borstvoeding of tijdens kangoeroeën.

In verband met de privacy van ouders en kind willen we u vragen niet bij andere couveuses stil te staan. We hopen dat u dit ook aan uw bezoek doorgeeft.

Het kan gebeuren dat we soms ruimte en aandacht nodig hebben voor spoedeisende zaken of dat er een röntgenfoto moet worden gemaakt. In zulke situaties vragen we weleens even de unit te verlaten. Als het "STOP" bordje op de deur hangt, mag u niet zomaar de afdeling op, maar moet u zich eerst melden via de intercom.

Voor alle bezoekers gelden dezelfde hygiëneregels, wilt u uw bezoek hierover informeren en instrueren.

Hygiëne

Op de afdeling IC neonatologie verblijft een zeer kwetsbare patiëntengroep, die extra gevoelig is voor infecties.

Ieder mens draagt miljarden bacteriën met zich mee. Bacteriën behoren tot de micro-organismen. Deze zijn niet met het blote oog te zien zijn, maar wel met behulp van een microscoop. Zij komen bijvoorbeeld voor op de huid, in de neus, mond en darmen. In onze contacten met andere mensen of voorwerpen pakken we bacteriën op en geven we bacteriën af. Dit gebeurt vele malen per dag. De meeste bacteriën zijn niet ziekmakend. Ze helpen ons zelfs, bijvoorbeeld bij het verteren van voedsel. Slechts enkele soorten bacteriën maken mensen wel ziek. Gelukkig beschermt een goede afweer de mens tegen zulke bacteriën.
Wasbakken intensive care neonatologie

In het ziekenhuis bevinden zich veel mensen dicht op elkaar, wat de kans op het verspreiden van bacteriën vergroot. Pasgeborenen in het ziekenhuis hebben vaak een verminderde weerstand en lopen sneller een infectie met ziekmakende bacteriën op. Om deze redenen besteedt Amsterdam UMC extra aandacht aan het voorkómen van verspreiding van micro-organismen zoals bacteriën en virussen.

 • Overleg telefonisch met de verpleegkundige als u twijfelt over infectieziektes bij uzelf of bezoek, maar ook als u zelf last heeft van bijvoorbeeld koorts, een koortslip, griep, diarree enz.
 • Doe uw jas uit en horloge, armbanden en ringen af, rol uw mouwen op tot aan de ellenbogen en was uw handen met water en zeep (volgens de richtlijnen voor handhygiëne) in de sluis (dit is de ruimte tussen de gang en de afdeling). Als uw ringen niet af kunnen, trek dan na het handen wassen handschoenen aan, die in de sluis liggen.
 • Desinfecteer uw handen met handenalcohol, bij het betreden van de plek waar uw kind ligt. Gebruik niet de alcoholdispenser van andere kinderen.
 • De hygiëne rondom uw kind: desinfecteer uw handen altijd met handenalcohol als u uw kind gaat aanraken, iets aanraakt buiten de couveuse, als u klaar bent met de verzorging, als u het plekje van u kind verlaat, als u hoest/niest, uw haren aanraakt en als u uw mobiele telefoon aanraakt.
 • Reinig u de handen met water en zeep na het verschonen van de luier
 • Desinfecteer dan uw handen met handenalcohol, als u de plek van uw kind verlaat. Desinfecteer nogmaals uw handen met handenalcohol als u de afdeling verlaat
 • Douche en trek dagelijks schone kleding aan ivm de noodzaak van een schone huid
 • Vermijd sterke geuren zoals parfum en nicotine.

Afdelingsregels

Rust, hygiëne en veiligheid zijn belangrijk voor de genezing van uw kind. Daarom vragen wij u om de volgende afdelingsregels te volgen.

Bord met afdelingsregels intensive care neonatologie

Voordat u naar de afdeling komt:

 • Het is goed als u minstens 1 keer per dag uw kind bezoekt, maar het kan zijn dat dat voor u niet mogelijk is. Bespreek dit met de verpleegkundige.
 • Laat de verpleegkundige weten wanneer en waarvoor u langs komt (bezoek, verzorging, buidelen, borstvoeding). Zo kunt u een afspraak maken die helemaal past bij de behoeften van u en uw kind. Soms kan het nodig zijn dat de verpleegkundige de verzorging doet als u niet aanwezig bent.
 • Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, laat het de verpleegkundige weten. Hij of zij kan de verzorging uitstellen of juist voor u doen.

Voordat u uw kind gaat verzorgen:

 • Is de verpleegkundige die voor uw kind zorgt bezig, gaat u dan alvast bij uw kind zitten. Voor de rust en veiligheid is het beter als u niet over de afdeling loopt. De verpleegkundige komt naar u toe zodra hij of zij dat kan.
 • Overleg met de verpleegkundige voordat u de couveusedeurtjes open doet. Het kan zijn dat uw kind net weer in slaap is na de zorg, behandeling of onderzoek. Wel kunt u gerust een klein deel van de cover openslaan om uw kind te bekijken.

Voordat u weggaat:

 • Reinig de spullen (kamerscherm, stoel/kruk, kolfapparaat, borstvoedingskussen) bij het bedje van uw kind met de daarvoor behorende doekjes, en ruim ze op.