Onze plastisch chirurgen zijn onderdeel van het team van het Kennis- en zorgcentrum genderdysforie. Dit genderteam bestaat uit veel verschillende specialisten, met ieder hun eigen taak binnen de begeleiding en behandeling van mensen met genderdysforie (transgenders). Hierin voeren onze plastisch chirurgen (genderchirurgen) de geslachtsveranderende operatie uit. Dit kan zowel van man naar vrouw als van vrouw naar man zijn. Deze operatie is de laatste stap in de transitie.

Mensen met genderdysforie zijn geboren als jongen of man, maar voelen zich meisje of vrouw. Of andersom. Wij behandelen genderdysforie in het Kennis- en zorgcentrum voor genderdysforie. Het behandelteam is multidisciplinair, wat betekent dat er veel verschillende afdelingen betrokken zijn bij de behandeling. 

Meer over het Kennis- en zorgcentrum voor genderdysforie

De laatste stap in het proces van geslachtsverandering is de chirurgische ingreep. Deze stap vindt pas plaats als u psychisch al van rol bent gewisseld, en als u al een jaar een hormoonbehandeling heeft gehad. Als het goed is ervaart u dan al minder dat u ‘in het verkeerde lichaam zit’. 

Geslachtsveranderende operaties zijn ingrijpend, zowel geestelijk als lichamelijk. Na de operaties is er écht geen weg meer terug. Daarom verwijzen wij u voor de operaties door naar de psycholoog. Samen met de psycholoog bepaalt u het moment dat u klaar bent voor de operatie. Als dat het geval is, plaatsen wij u op de wachtlijst. U moet daarvoor altijd minimaal 18 jaar zijn. Totdat u aan de beurt bent voor een operatie, blijft u de psycholoog nog regelmatig zien.

In de tussentijd verwijzen wij u naar de plastische chirurg of naar de physician assistent plastische chirurg. Met hem of haar bespreekt u welke mogelijkheden er zijn bij een operatie. De plastische chirurg wordt vanaf dit moment de hoofdbehandelaar en uw vaste aanspreekpunt.

Meer informatie over de afdeling plastische chirurgie

Geslachtsveranderende operaties

Van man naar vrouw

Een geslachtsveranderende operatie bij een man naar vrouw transgender houdt in dat wij van de penis een vagina maken. Deze operatie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Dit hoeft niet altijd een chirurg van het genderteam te zijn. U kunt ook kiezen voor een andere plastisch chirurg. Wilt u daar meer informatie over? Neem dan contact op met het Kennis- en zorgcentrum genderdysforie.

Naar het Kennis- en zorgcentrum genderdysforie

Van vrouw naar man

Bij de operatie van vrouw naar man transgenders verwijderen we de borsten, eierstokken en baarmoeder. Van de clitoris maken wij een penis. Dat kan op 2 manieren:

  • Met de metadoïoplastiek, dan creëren wij een minipenis.
  • Met de phalloplastiek, dan creëren wij een grotere penis.

Deze operaties doen wij vaak in samenwerking met een gynaecoloog uit het genderteam.

Er is ook ruimte voor persoonlijke wensen. Zo kunt u er voor kiezen om alleen uw borsten te verwijderen. U behoudt dan uw eierstokken en de baarmoeder.

Na de operatie

Na de operatie is uw transitie compleet. U hoeft alleen nog terug te komen voor controles bij de plastisch chirurgen. In principe heeft u geen afspraken meer bij de psycholoog. Heeft u daar wel behoefte aan? Dan kunt u zelf een afspraak maken bij de psycholoog.