Pulmonale Hypertensie kenniscentrum

Pulmonale hypertensie (PH) is een aandoening van hart en longen. Als u PH heeft, dan zoekt u natuurlijk de best mogelijke zorg. Het PH-kenniscentrum heeft jarenlang ervaring met het onderzoeken en behandelen van PH. In Europa staan wij dan ook bekend als dé experts. Patiënten uit binnen- en buitenland worden naar ons doorverwezen.

Hoewel we mensen met PH steeds beter kunnen behandelen, is er nog altijd geen genezing mogelijk. Daarom blijven we wetenschappelijk onderzoek doen, ook samen met buitenlandse collega’s. Hierdoor leren we deze ziekte steeds beter begrijpen en kunnen we de laatste ontdekkingen in onze behandelingen gebruiken. Zo komen we elke keer een stapje verder in de zorg bij PH.

Coronavirus: informatie voor mensen met pulmonale hypertensie en interstitiële longziekte

Lees meer

Afspraken in Amsterdam UMC, locatie VUmc: hoe werkt het?

Wilt u een eerste afspraak maken bij Amsterdam UMC, dan heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts of specialist. Hier vindt u meer informatie over het maken van een afspraak.

Een afspraak bij dit centrum maken, wijzigen of annuleren?

Heeft u al eerder een afspraak gemaakt bij deze polikliniek? Dan kunt u op verschillende manieren een vervolgafspraak maken. Ook kun u een afspraak wijzigen of annuleren.

Contactgegevens en locaties

icoon locatie gebouw

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

Ga voor meer informatie naar de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.

Het pulmonale hypertensie kenniscentrum bevindt zich in de polikliniek longziekten. De polikliniek longziekten bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie W op de 7e verdieping.

Bekijk de interactieve route naar receptie W. Print de route of bekijk deze met uw mobiele telefoon.

Neem contact op met 020-4440522.

Voor vragen op het gebied van pulmonale hypertensie: maandag t/m donderdag 9:00-10:00 en van 13:30-15:00: 020 4440529

Voor spoedgevallen op maandag t/m donderdag buiten deze tijden: 020-4444444 en dan vragen naar sein 64265.

Spoedgevallen van vrijdag t/m zondag 020-444 2150 en dan vragen naar de dienstdoende longarts.

Emailadres: ph.info@vumc.nl

Voor vragen ten aanzien van een geplande opname: 020-4442150 of phopnameplanning@vumc.nl.

Wordt u opgenomen voor pulmonale hypertensie? Dan komt u te liggen op de verpleegafdeling 5C, vaatchirurgie, longchirurgie, cardiologie.
Het telefoonnummer van de verpleegafdeling is 020 - 444 2150

Verwijzers kunnen contact opnemen met het secretariaat. Bent u een patiënt? Dan verzoeken wij u contact op te nemen het telefoonnummer van de polikliniek.

Secretariaat
020 - 444 4782
020 - 444 0523 (fax)
long@vumc.nl

Zorg waar wij goed in zijn

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH)

PAH is een vorm van pulmonale hypertensie waarbij de kleine longslagaders zijn vernauwd. Onze artsen hebben veel ervaring met de behandeling van PAH.

Chronisch trombo-embolische pulmonale hypertensie (CTEPH)

CTEPH is een vorm van pulmonale hypertensie die wordt veroorzaakt door stolsels in de longslagader. Wij voeren operaties (PTE) of dotterbehandelingen (BPA) uit. In het filmpje wordt dit heel duidelijk uitgelegd.

Ballon pulmonalis angioplastiek (BPA)

Als de vernauwingen in de longvaten niet met een operatie te bereiken zijn, is dotteren (BPA) soms de oplossing. Binnen het PH-centrum is veel ervaring met deze techniek. In het filmpje ziet u hoe dit werkt.

Wat is pulmonale hypertensie?

Bij pulmonale hypertensie is er sprake van een te hoge bloeddruk in de longslagader. De rechterkant van het hart heeft daarom meer moeite het bloed door de longen te pompen. Het filmpje legt dit kort en duidelijk uit.

Patiëntenadviesraad pulmonale hypertensie

Onze patiënten met PH kunnen ons het beste vertellen hoe ze zaken in het ziekenhuis anders willen zien. Of hoe de begeleiding daarbuiten nog beter kan.

Uw artsen en zorgverleners

Alle artsen en zorgverleners

Wachttijden

Het liefst helpen wij u zo snel mogelijk. De werkelijkheid is helaas dat voor verschillende behandelingen een wachttijd bestaat. Dat betekent dat u niet altijd direct terecht kunt voor een eerste afspraak, een onderzoek, behandeling of opname.

Patiënteninformatie

Wilt u meer weten over dit centrum of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.

Waarom Amsterdam UMC

We zijn trots op onze zorgverlening. Daarom delen wij graag onze prestaties.

Uw mening telt

Wij horen graag uw mening over onze zorg. Deel uw mening en help ons onze zorg te verbeteren.

Kosten en vergoedingen

Wat kost een onderzoek of behandeling? En vergoedt de verzekering dit?

Voorzieningen

Is er gratis koffie? Wifi? Waar koop ik een broodje? Bekijk het overzicht van alle voorzieningen.

Heeft u vragen

De medewerkers van ons service centrum helpen u graag verder.

Uw rechten en plichtten

Informatie over behandeling, veilige zorg en het academisch karakter van Amsterdam UMC.

Research

Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks wetenschappelijk onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. Lees meer over het onderzoek van het PH kenniscentrum.

Verwijzers

Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.

Professionals

Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.