Radiotherapie

Radiotherapie, ook wel bestraling genoemd, wordt gebruikt bij de bestrijding van kanker. Bij kanker vormen zich kwaadaardige cellen (tumoren) in het lichaam. Doel van de straling is die kankercellen te doden, terwijl het gezonde weefsel zoveel mogelijk intact blijft.

Radiotherapie maakt gebruik van röntgenstraling. Röntgenstraling wordt in het ziekenhuis bijvoorbeeld ook gebruikt om botbreuken of andere inwendige afwijkingen op te sporen. Dat gebeurt met een röntgenfoto of een CT-scan. Bij radiotherapie gebruiken we een hoge dosis röntgenstraling met een zeer hoge energie. Kwaadaardige cellen in het lichaam zijn daar gevoeliger voor dan gezond weefsel. Van de bestraling zelf voelt u niets. De bestraling maakt u niet radioactief. Er blijft niets van de straling achter in uw lichaam.

De afdeling radiotherapie is een onmisbare pijler binnen de oncologie. We hebben een uitstekende samenwerking met verwijzers en door het brede aanbod aan behandelingen kunnen we de best passende behandeling bieden. Dit doen we in afstemming met de patiënt. Onze afdeling levert een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied doordat we nieuwe technieken en behandelingen op onze afdeling ontwikkelen en/of toepassen.

Afspraken in Amsterdam UMC, locatie VUmc: hoe werkt het?

Wilt u een eerste afspraak maken bij Amsterdam UMC, dan heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts of specialist. Hier vindt u meer informatie over het maken van een afspraak.

Een vervolgafspraak op deze poli maken, wijzigen of annuleren?

Heeft u al eerder een afspraak gehad bij deze polikliniek? Dan kunt u op verschillende manieren een vervolgafspraak maken. Ook kunt u een afspraak wijzigen of annuleren.

Contactgegevens en locaties

icoon locatie gebouw

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam

Amsterdam UMC, locatie VUmc 
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam

Ga voor meer informatie naar de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.

Locatie Amsterdam
De polikliniek radiotherapie bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie A op verdieping -2. Na de draaideur loopt u langs de receptie naar de liften. U neemt hier de lift (met symbool kolibrie) één verdieping naar beneden (-1). Uit de lift gaat u naar links en volgt u de borden naar receptie A. U neemt nogmaals de lift (met symbool zwaan) één verdieping naar beneden (-2).  U bevind zich direct op de afdeling radiotherapie. 

Locatie Hoorn
Vanaf de hoofdingang van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn kunt u  via de polikliniek Oncologie (poli 54) de bordjes volgen naar de afdeling Radiotherapie (receptie 0). U meldt zich bij de balie op de afdeling Radiotherapie. Het centrum is ook bereikbaar via een eigen ingang. Daar kunt u ook gratis parkeren. Bij uw eerste bezoek aan het centrum leggen we uit hoe u daar gebruik van kunt maken.​

Telefoonnummer polikliniek: 020 - 444 1571 (Amsterdam)
Telefoonnummer polikliniek: 020 - 444 1571 (Hoorn)
E-mailadres polikliniek: info.radiotherapie@vumc.nl

Bij dit specialisme hoort geen mogelijkheid om opgenomen te worden.

Verwijzers kunnen contact opnemen met het secretariaat. Bent u een patiënt? Dan verzoeken wij u contact op te nemen via het telefoonnummer van de polikliniek.

Secretariaat
020 - 444 1571 (spoedverwijzing, tussen 8.00 en 17.30 uur)
020 - 444 4444 (algemeen nummer voor buiten politijden, u kunt vragen naar de dienstdoende radiotherapeut)

CD-roms met beeldvorming versturen naar:
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Afdeling radiotherapie
Postbus 7057
1007 MB Amsterdam

Zorg waar wij goed in zijn

MRIdian bestralingsapparaat

We zijn trots op deze unieke combinatie van MRI-scanner en bestralingsapparaat. Door de tumor te zien tijdens het bestralen, bestralen we heel precies én met minder bijwerkingen.

Stereotactische bestraling

Bestraling alleen dáár waar het nodig is. Als eerste ziekenhuis in Nederland gebruikten we een hoge dosis straling op een heel klein gebied. Inmiddels zijn we experts in tumoren in de hersenen, longen, wervels, lever, prostaat, bijnieren en lymfeklieren.

Rapid Arc bestraling

Als 1 van de 3 eerste centra in de wereld werkten we met de Rapid Arc-techniek, waarbij het apparaat om de patiënt heen draait. Het resultaat: een snellere behandeling met beter effect.

Ademhalingsgestuurde bestraling (gating)

Gating heeft veel voordelen bij bestralen van de borsten of longen. Hiermee kan een groot gedeelte van de long of het hart beschermd worden voor de bestraling.

Triggered imaging

Triggered imaging wordt ingezet bij prostaatbestraling. Om de bestralingsplek goed te kunnen zien gebruiken we apparatuur die straling combineert met bijvoorbeeld een scan. Hiermee kunnen we de beweging van de prostaat volgen tijdens de bestraling.

Healing environment

Een prettige omgeving kan helpen genezen. Onze wachtkamers en behandelruimtes zijn speciaal hierop ingericht. De medewerkers geven de patiënt persoonlijke aandacht.

Dijklander ziekenhuis Hoorn

Hoogwaardige zorg, dicht bij huis. Onze afdeling heeft ook een vestiging in Hoorn. Hier wordt u bestraald en behandeld door ons eigen team.

Uw artsen en zorgverleners

Alle artsen en zorgverleners
B.V. (Brian) Balgobind Radiotherapeut-oncoloog
G. (Gerrit) Blom Radiotherapeut-oncoloog
H.J.G.D. (Desiree) van den Bongard Radiotherapeut-oncoloog
Anne Marie Bruynzeel
Anna Bruynzeel Radiotherapeut-oncoloog
P. (Paul) Cobussen Radiotherapeut-oncoloog
Max Dahele Radiotherapeut-oncoloog
L.A. Daniëls Radiotherapeut-oncoloog
Debby Geijssen
E.D. (Debby) Geijsen Radiotherapeut-oncoloog
Patricia de Haan
P.F. de Haan Radiotherapeut-oncoloog
C.J.A Haasbeek
Niels Haasbeek Radiotherapeut-oncoloog
Maarten Hulshof
M.C.C.M. (Maarten) Hulshof Radiotherapeut-oncoloog
Frank Lagerwaard
Frank Lagerwaard Radiotherapeut-oncoloog
Philip Meijnen
Philip Meijnen Radiotherapeut-oncoloog
J.G. (Judith) Middelburg Radiotherapeut-oncoloog
S.S Oei
S.S. Oei Radiotherapeut-oncoloog
Maartje Piet
Maartje Piet Radiotherapeut-oncoloog
D.H.F. Rietveld Radiotherapeut-oncoloog
F.L. (Famke) Schneiders Radiotherapeut-oncoloog
Suresh Senan
Suresh Senan Hoogleraar klinisch experimentele radiotherapie Radiotherapeut-oncoloog
Ben Slotman
Ben Slotman Hoofd afdeling radiotherapie
F.O.B. (Femke) Spoelstra Radiotherapeut-oncoloog
G. (Geertjan) van Tienhoven Radiotherapeut-oncoloog
M Vergeer
M. Vergeer Radiotherapeut-oncoloog
E. (Eva) Versteijne Radiotherapeut-oncoloog
A.M. van der Wel Radiotherapeut-oncoloog

Wachttijden

Het liefst helpen wij u zo snel mogelijk. De werkelijkheid is helaas dat voor verschillende behandelingen een wachttijd bestaat. Dat betekent dat u niet altijd direct terecht kunt voor een eerste afspraak, een onderzoek, behandeling of opname.

Meer uitleg over wachttijden

Patiënteninformatie

Wilt u meer weten over dit specialisme of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.

Waarom Amsterdam UMC

We zijn trots op onze zorgverlening. Daarom delen wij graag onze prestaties.

Resultaten en kwaliteiscijfers

Uw mening telt

Wij horen graag uw mening over onze zorg. Deel uw mening en help ons onze zorg te verbeteren.

Kosten en vergoedingen

Wat kost een onderzoek of behandeling? En vergoedt de verzekering dit?

Voorzieningen

Is er gratis koffie? Wifi? Waar koop ik een broodje? Bekijk het overzicht van alle voorzieningen.

Heeft u vragen

De medewerkers van ons service centrum helpen u graag verder.

Uw rechten en plichtten

Informatie over behandeling, veilige zorg en het academisch karakter van Amsterdam UMC.

Informatie voor onderzoekers, verwijzers en professionals

Research

Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks wetenschappelijk onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. U kunt bij het researchgedeelte van de website meer lezen over ons wetenschappelijk onderzoek.

Verwijzers

Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.

Professionals

Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.