Urologie
Het specialisme urologie onderzoekt en behandelt mensen met klachten aan blaas, nieren, prostaat en geslachtsorganen. We richten ons onder andere op ingewikkelde situaties, zoals kanker, nierstenen, of het blaaspijnsyndroom. Patiënten worden dan naar ons doorverwezen vanuit andere ziekenhuizen. Omdat operaties in dit gebied vaak heel precies uitgevoerd moeten worden, werken wij veel met nieuwe technieken en nieuwe behandelmethoden. Ook hebben we verscheidene operatierobots.
Wij doen veel wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar aangeboren aandoeningen bij kinderen. Maar ook naar robotchirurgie. Opereren met een operatierobot heeft veel voordelen: u heeft kleinere wonden en minder bloedverlies. Zo kunt u sneller naar huis en bent u sneller genezen. Ook leiden wij nieuwe urologen op. Onze opleiding scoort landelijk erg hoog. Zo werken wij steeds aan het verbeteren van onze zorg.
Afspraken in Amsterdam UMC, locatie VUmc: hoe werkt het?
Wilt u een eerste afspraak maken bij Amsterdam UMC, dan heeft u een verwijzing nodig van uw (huis)arts of specialist. Hier vindt u meer informatie over het maken van een afspraak.
Een vervolgafspraak op deze poli maken, wijzigen of annuleren?
Heeft u al eerder een afspraak gehad bij deze polikliniek? Dan kunt u op verschillende manieren een vervolgafspraak maken. Ook kunt u een afspraak wijzigen of annuleren.
Contactgegevens en locaties
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Polikliniekgebouw
De Boelelaan 1118
1081 HZ Amsterdam
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Ziekenhuisgebouw
De Boelelaan 1117
1081 HV Amsterdam
Ga voor meer informatie naar de routebeschrijving voor auto en fiets, parkeren en openbaar vervoer om bij Amsterdam UMC, locatie VUmc te komen.
De polikliniek urologie bevindt zich in het polikliniekgebouw bij receptie G, op de begane grond.
Telefoonummer voor medicatievragen: 020 - 444 0229
Faxnummer receptie: 020 - 444 0342
E-mailadres: poliurologie@amsterdamumc.nl
Receptie verpleegafdeling:
020 - 444 2240
Verwijzers kunnen contact opnemen met het secretariaat. Bent u een patiënt? Dan verzoeken wij u contact op te nemen via het telefoonnummer van de polikliniek.
Secretariaat algemeen
Telefoonnummer: 020 - 444 0261
Faxnummer: 020 - 444 6031
E-mailadres: urol@amsterdamumc.nl
Zorg waar wij goed in zijn
Blaaskanker
Blaaskanker is een kwaadaardige zwelling van de cellen van de blaas. Deze cellen vormen de 'binnenbekleding' van onder andere de blaas.
Hoge Urineweg Tumoren
De urinewegen zijn bedekt met een slijmvlieslaag: het urotheel. Als het urotheel een kwaadaardige vergroeiing krijgt heet dat urotheelcarcinoom (kanker uitgaande van het urotheel).
Nierkanker
Primaire nierkanker, ook wel niercelkanker genoemd, is een kwaadaardige tumor die in de nieren begint.
Prostaatkanker
Prostaatkanker is na longkanker de tweede doodsoorzaak aan kanker bij mannen.
Reconstructieve urologie
We corrigeren niet alleen afwijkingen aan de plasbuis die veel voorkomen. Voor erectiestoornissen of incontinentie na een behandeling zijn wij als afdeling landelijk bekend.
Neuro-urologie bij dwarslaesie of MS
Als een van de weinige klinieken in Nederland voeren wij robotoperaties uit bij blaasproblemen door neurologische aandoeningen. Een samenwerking met o.a. het MS centrum.
Transgender-urologie
Amsterdam UMC is al jarenlang expert in genderdysforie. Onze urologen maken vast deel uit van het genderteam bij vrouw naar man transgenders.
Robotchirurgie
Amsterdam UMC, locatie VUmc heeft een moderne operatierobot. Met deze allernieuwste techniek kunnen heel nauwkeurig operaties worden uitgevoerd aan prostaat, blaas en urineleiders.
Kinderurologie
De zorg op het gebied van de kinderurologie is verplaatst naar locatie AMC.
Samenwerkingsverband Prostaatkankernetwerk Nederland
Door het samenbrengen en delen van beschikbare kennis en kunde zet Prostaatkankernetwerk Nederland zich in voor nog betere behandelresultaten voor de patiënt. Het netwerk levert een belangrijke bijdrage aan innovatie en verdere verbetering van de zorg voor patiënten met prostaatkanker.
Wachttijden
Het liefst helpen wij u zo snel mogelijk. De werkelijkheid is helaas dat voor verschillende behandelingen een wachttijd bestaat. Dat betekent dat u niet altijd direct terecht kunt voor een eerste afspraak, een onderzoek, behandeling of opname.
Patiënteninformatie
Wilt u meer weten over dit specialisme of de onderzoeken en behandelingen die we uitvoeren? Bekijk dan onderstaande informatie.
Informatie voor onderzoekers, verwijzers en professionals
Research
Amsterdam UMC is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat wij dagelijks wetenschappelijk onderzoek doen naar aandoeningen en behandelingen. U kunt bij het researchgedeelte van de website meer lezen over ons wetenschappelijk onderzoek.
Verwijzers
Voor verwijzers hebben wij een aparte pagina. Hier vindt u informatie over hoe u uw patiënt kunt verwijzen naar Amsterdam UMC. Ook voor de contactgegevens kunt u terecht op deze pagina.
Professionals
Bent u een onderzoeker of arts? En wilt u in contact komen met onze artsen of gebruik maken van onze faciliteiten? Lees hier hoe u onze professionals kunt bereiken.