Uw arts of verpleegkundige heeft met u afgesproken dat uw afspraak via een ‘videoconsult’ plaatsvindt. Een videoconsult wordt ook wel videobellen genoemd. U kunt uw zorgverlener zien en met hem/haar praten via het beeldscherm van uw tablet of smartphone. U hoeft voor de afspraak dus niet naar het ziekenhuis te komen. Als u wilt dat een familielid of naaste bij het videoconsult aanwezig is, dan mag dat.

Wat is een videoconsult?

Een videoconsult is een makkelijke manier om via het internet met uw zorgverlener te praten en hem of haar te zien. De zorgverlener ziet u ook. Op het tijdstip van uw afspraak kunt u via het patiëntenportaal Mijn Dossier met uw zorgverlener videobellen. Mijn Dossier is een veilige digitale omgeving van het ziekenhuis. Het gebruik van Mijn Dossier en het videobellen is gratis.

Wat heeft u nodig voor het videobellen?

 • De MyChart app op uw smartphone of tablet. Videobellen is helaas niet mogelijk via een laptop of computer.
 • Een tablet of smartphone met webcam en microfoon
 • Een goed werkende internetverbinding
 • Een account voor het patiëntenportaal Mijn Dossier. Heeft u nog geen account? U kunt gemakkelijk inloggen via DigiD of een activatiecode opvragen bij het Patiëntenloket (bereikbaar op werkdagen via 020-444 3336).

Hoe werkt het?

De afspraak voor een videoconsult wordt ingepland door het ziekenhuis. Dit gebeurt op dezelfde manier als het inplannen van een afspraak in het ziekenhuis. Belangrijk is dat u een Mijn Dossier account heeft. Dit account moet worden geactiveerd met een activatiecode, een medewerker neemt hierover contact met u op.

Instructievideo "Hoe kan ik videobellen"

Deze ingesloten video kan niet worden getoond vanwege uw cookie instellingen. Pas uw instellingen aan op de privacypagina, of bekijk de video op YouTube.

Handleidingen voor videobellen

Tips voor het videobellen

 • Controleer een dag voor uw afspraak of u nog toegang heeft tot uw online Mijn Dossier en download alvast de MyChart app. Komt u er niet uit? Neem dan telefonisch contact op met medewerkers van het Patiëntenloket via 020-444 3336 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur).
 • Zorg dat u minimaal vijf minuten voor de afspraak ingelogd bent in Mijn Dossier en klaar zit voor het videoconsult. Let op: u kunt niet langer dan 10 minuten voor uw afspraak inloggen.
 • Blijf geduldig wachten als uw zorgverlener nog niet zichtbaar is op de tijd van de afspraak. Soms loopt een spreekuur iets uit. Zodra uw zorgverlener beschikbaar is, komt hij/zij in beeld
 • Zorg ervoor dat u in een rustige, afgesloten ruimte zit. Het is belangrijk dat het stil is in de ruimte, zodat uw zorgverlener u goed kan verstaan
 • Zorg ervoor dat het geluid en uw microfoon aanstaan, zodat u elkaar goed kunt verstaan;
 • Verstaat of begrijpt u de zorgverlener niet? Vraag uw zorgverlener het dan opnieuw uit te leggen
 • Probeer zelf rustig te spreken en uw lippen duidelijk te bewegen
 • Zorg ervoor dat uw gezicht helemaal in beeld is en dat er voldoende licht op uw gezicht schijnt. Houd er rekening mee dat het door de cameraverbinding niet mogelijk is de ander in de ogen te kijken
 • Is het starten van het videoconsult niet gelukt of gaat er tijdens het videoconsult iets mis? Blijf rustig en wacht geduldig. Uw zorgverlener probeert de verbinding opnieuw te starten of hij/zij neemt telefonisch contact met u op
 • Het videoconsult is een afspraak tussen u en uw zorgverlener. Bent u verhinderd op het tijdstip van het videoconsult? Neem dan op tijd contact op met uw behandelteam om het videoconsult te verzetten

Privacy

Een videoconsult is een medisch consult. Het is belangrijk dat uw digitale afspraak net zo veilig en vertrouwelijk is als een afspraak in het ziekenhuis. Wij gaan daarom zorgvuldig met uw gegevens om. Het consult wordt niet opgenomen of opgeslagen. De zorgverlener zit in een afgesloten en rustige ruimte tijdens het videoconsult. We vragen u te voorkomen dat onbekenden met u op het scherm kunnen meekijken of meeluisteren. Zorg er daarom voor dat u ook in een rustige en afgesloten ruimte zit. De zorgverlener kan het videoconsult stopzetten als hij vindt dat uw omgeving niet veilig genoeg is. Als u wilt dat een bekende bij het videoconsult aanwezig is, kan de persoon aan uw kant plaatsnemen.

Het videoconsult wordt tot stand gebracht met een beveiligde videoverbinding via Mijn Dossier. Voor het veilig gebruiken van Mijn Dossier gelden de ‘Algemene Voorwaarden Mijn Dossier’.

Heeft u nog vragen over videobellen of Mijn Dossier?

Neem dan contact met ons op. Dit kan telefonisch via 020 - 444 3336 (op werkdagen tussen 09.00 uur tot 18.00 uur) of via mail Patientenloket@amsterdamumc.nl . U kunt hier terecht voor al uw vragen over Mijn Dossier zoals het activeren van uw account, maar ook wanneer u uw wachtwoord vergeten bent of andere vragen heeft over het inloggen. Daarnaast kunnen wij u uitleggen hoe u kunt videobellen maar zijn wij er ook voor administratieve vragen zoals het wijzigen van uw adres of telefoonnummer.