Een beslissing nemen

Heeft uw arts u gevraagd om aan een wetenschappelijk onderzoek mee te doen? Dan kunt u rustig nadenken of u aan het onderzoek mee wilt doen. Om u hierbij te ondersteunen, bespreekt uw arts het onderzoek met u. Wat uw arts zegt, krijgt u ook op papier. Zo kunt u thuis alles nog eens rustig doorlezen. We raden u aan om alle informatie rustig te overdenken. En alle voor- en nadelen voor uzelf op een rijtje te zetten. Wat zijn de mogelijke risico’s? En wat betekent het onderzoek praktisch?

Bijna elk wetenschappelijk onderzoek zorgt namelijk voor meer onderzoeken, controles en bezoeken aan het ziekenhuis. En dus voor tijd en inspanning van u. Meer dan wanneer u een ‘gewone’ behandeling krijgt. Heeft u meer informatie of uitleg nodig om te kunnen beslissen? Aarzel niet en vraag uw arts ernaar. Als u mee wilt doen aan het onderzoek, vragen wij u een schriftelijk toestemmingsformulier te ondertekenen. U kunt zich altijd bedenken en uit het onderzoek terugtrekken.

Onderzoek naar medicijnen

Bent u gevraagd om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen? Dan is het goed om te weten dat medicijnen pas na een lange weg in laboratoria en onderzoekscentra bij mensen worden getest. Een wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen begint in het laboratorium. Daar testen onderzoekers of een nieuw medicijn goed zou kunnen werken. Zijn de resultaten positief? Dan testen onderzoekers bij dieren of het medicijn werkt en bijwerkingen heeft. Pas als hieruit blijkt dat een nieuw medicijn goede resultaten heeft en veilig lijkt, gaan we bij mensen onderzoeken. Voordat er mensen aan een wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen meedoen, is er dus al heel wat onderzoek gedaan.