Methoden van onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek maakt het mogelijk nieuwe en steeds betere behandelingen te ontwikkelen. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek om te bewijzen dat een nieuw medicijn werkt en voldoende veilig is. Pas als dit is bewezen, komt het medicijn in de apotheek. Er zijn verschillende manieren om onderzoek te doen. Op deze pagina leggen we de meest gebruikte methoden uit.

Loten

Tijdens een wetenschappelijk onderzoek vergelijken de onderzoekers vaak een nieuwe behandeling met een al bestaande behandeling. Daarom verdelen we de deelnemers (proefpersonen) in groepen. Eén groep krijgt de bestaande behandeling. De andere groep de nieuwe behandeling. We loten wie in welke groep komt. Zo kunnen we de groepen goed met elkaar vergelijken en conclusies trekken. Een mooi woord voor loten bij onderzoeken is randomisatie.

Onderzoek naar medicijnen

Onderzoeken naar medicijnen voeren we meestal uit in verschillende fasen. In de eerste fase betrekken we een klein aantal deelnemers. Dit zijn meestal gezonde vrijwilligers. In de volgende fasen doen er patiënten mee. Eerst een klein aantal patiënten, later grotere groepen.

Placebo

Ligt het gunstige effect wel aan de behandeling zelf? Soms wil een onderzoeker een antwoord op deze vraag. Een effect kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Om hierover meer te weten te komen, vergelijken we de nieuwe behandeling met 'geen behandeling'. Dit doen we door de ene groep wel een behandeling te geven en de andere groep een placebo. Een placebo ziet er net zo uit als het medicijn dat we onderzoeken. Er is één verschil: een placebo bevat geen werkzame bestanddelen. Zo weten de deelnemers niet welke behandeling ze krijgen. Alleen dan kunnen we conclusies trekken.