Samen beslissen

U bent onder behandeling bij Amsterdam UMC. Als u naar uw specialist of andere zorgverlener gaat, heeft u vaak meerdere mogelijkheden om uit te kiezen. Een operatie of medicijnen? Liever toch nog even afwachten? Doorbehandelen of stoppen? Amsterdam UMC houdt serieus rekening met uw wensen en voorkeuren.

U bent de baas over uw lichaam: u kunt meer invloed hebben op uw behandeling en verzorging dan u misschien denkt. Maar dan moet uw zorgverlener wel weten wat u belangrijk vindt. Daarom vinden wij in Amsterdam UMC ‘Samen Beslissen’ belangrijk.

Wat kunt u in Amsterdam UMC verwachten?

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij u past heeft te maken met verschillende dingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten

  • wat u mag verwachten van de behandeling

  • wat de risico’s en bijwerkingen zijn

  • wat u zelf vindt en hoe een behandeling past bij uw leven of –als u werkt- bij uw beroep.

    U kunt in Amsterdam UMC meedenken en- als u dat wilt - meebeslissen over wat voor onderzoek of behandeling u krijgt. Uw zorgverlener helpt u daarbij. Natuurlijk krijgt uw partner of familie ook de ruimte om daarover mee te denken.

    Tips en praktische hulpmiddelen voor Samen beslissen

    Amsterdam UMC moedigt iedere patiënt aan om in het gesprek ‘drie goede vragen’ te stellen:

    1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
    2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
    3. Wat betekent dat in mijn situatie?

    Deze vragen zorgen ervoor dat u en uw zorgverlener elkaar goede informatie geven en een open gesprek met elkaar kunnen voeren.

    Amsterdam UMC ondersteunt ook andere manieren om het gesprek met een zorgverlener voor te bereiden en zo goed mogelijk te laten lopen, zoals:

    • Vooraf uw vragen op papier op te schrijven
    • Iemand mee te nemen naar het gesprek
    • Het gesprek met uw zorgverlener op te nemen (met uw mobiele telefoon)
    • Vooraf een keuzehulp te gebruiken, als die er is voor uw situatie.

        Deze tips en meer informatie voor patiënten zijn te vinden op begineengoedgesprek.nl.

        Amsterdam UMC helpt patiënten bij het vinden van goede en betrouwbare informatie

        • Op de website van Amsterdam UMC zijn patiëntenfolders te vinden over diverse aandoeningen en behandelingen

        • Daarnaast is betrouwbare informatie te vinden op thuisarts.nl. De informatie op thuisarts.nl is geschreven in begrijpelijke taal, en gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen voor huisartsen en medisch specialisten

        • Betrouwbare informatie over medicatie is te vinden op apotheek.nl en kijksluiter.nll.
        • U kunt vooraf een keuzehulp gebruiken, als die er is voor uw situatie. Als u vóór het gesprek met uw zorgverlener zo’n keuzehulp doorneemt, weet u alvast de verschillende behandelmogelijkheden en de voor- en nadelen daarvan. Keuzehulpen zijn te vinden op de website van Amsterdam UMC, en bijvoorbeeld op: www.thuisarts.nl, www.keuzehulp.info, www.med-decs.org, gedeeldebesluitvorming.nl.

        • Uw zorgverlener kan u soms helpen met een overzicht van de meest gestelde vragen van patiënten en de antwoorden daarop. Die kan de zorgverlener tijdens het gesprek met u doornemen. Ze helpen u om de keuze te maken die het beste bij u past. Zo wordt de kans op een succesvolle behandeling het grootst.

        Wilt u meer weten over hoe u samen met uw zorgverlener kunt beslissen over dingen die met uw gezondheid te maken hebben? Volg dan deze e-learning (duur:  ongeveer 30 minuten).

        In september 2021 start de nationale campagne ‘Samen Beslissen’. Amsterdam UMC doet volop mee aan deze campagne, omdat we het eens zijn met de gedachte achter de campagne: de patiënt en de zorgverlener beslissen samen over de zorg van de patiënt. Hieronder kunt u het informatieboekje downloaden.

        N.B.: Samen Beslissen, Gedeelde Besluitvorming en Shared Decision-Making zijn allemaal termen voor hetzelfde doel dat we ook in Amsterdam UMC willen bereiken.