Veelgestelde vragen over Amsterdam UMC

Sinds 7 juni 2018 zijn VUmc en AMC bestuurlijk gefuseerd. We werken nauw samen onder de naam Amsterdam UMC. Maar wat betekent zo'n bestuurlijke fusie nu eigenlijk? En wat verandert er voor u als patiënt?

Wat is een bestuurlijke fusie?

Een bestuurlijke fusie betekent dat de raden van bestuur van AMC en VUmc uit dezelfde personen bestaan; de bestuurders van AMC zijn ook de bestuurders van VUmc, en andersom. Daardoor kunnen beide organisaties aangestuurd worden als ware het één organisatie. Praktisch betekent het dat dat AMC en VUmc daardoor volledig kunnen samenwerken aan nog betere patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs.

Wat zijn de plannen van AMC en VUMc na deze bestuurlijke fusie?

Voor patiënten, studenten en medewerkers blijven beide ziekenhuizen op de bestaande locaties voorlopig als voorheen functioneren. Op 7 juni is voor AMC en VUmc een langjarig proces begonnen waarbij de twee instellingen werken aan voortgaande integratie. In eerste instantie betreft dit vooral de patiëntenzorg en het wetenschappelijk onderzoek.

Wat ga ik als patiënt merken van de plannen?

In de eerste maanden nog heel weinig, behalve dat de ziekenhuizen onder één publieksnaam verdergaan, Amsterdam UMC. Voor uw afspraak als patiënt verandert er echter niets, die blijft bij AMC of VUmc. In de toekomst zullen we de patiëntenzorg voor een aantal patiëntgroepen op een andere locatie aanbieden.

Wat heb ik als patiënt aan deze samenwerking?

Door concentratie van de zorg voor kleinere groepen patiënten met zeldzame aandoeningen (groepen die nu nog op twee locaties behandeld worden) verbeteren we de kwaliteit van zorg die we aan de patiënt leveren. Door de zorg voor kleine patiëntgroepen samen te voegen verbetert de toegang tot de zorg en blijft kwalitatief hoogstaande zorg voor deze patiëntgroepen beschikbaar. Bij de acute zorg kunnen we 7×24 toegang bieden op het niveau van super-specialismen.

Staat uw vraag er niet bij?

Stuur een mail aan vragen@amsterdamumc.nl