Inspiratie en nieuwe inzichten op EUSUHM 2019

Gepubliceerd op: Tue Oct 08 09:33:00 CEST 2019

Changing Contexts: dat was het thema van het 20ste internationale EUSUHM congres dat van 11 tot en met 13 september plaats vond in Rotterdam. Deze dagen stonden in het teken van de uitdagingen op het gebied van jeugd, hun omgeving, gezondheid en welzijn. Met inspirerende sprekers en interessante presentaties, posters en workshops was het congres een succes.

Kom in gesprek

‘Op het EUSUHM was een open sfeer waarbij je makkelijk aan de praat raakt’, vertelt een van de aanwezigen. Er was voldoende ruimte om op een laagdrempelige manier ervaringen en kennis met elkaar te delen. Zo had een van de workshops een in interactieve werkvorm over dilemma’s in de JGZ: privacy of de continuïteit van de zorg, wat vind jij belangrijker? Alle deelsessies waren goed voorbereid door moderatoren en hadden ook nog een voorzitter als gespreksleider. Dit leidde tot hoogwaardige discussies na afloop.

Inspiratie van bevlogen sprekers op EUSUHM 2019

De sprekers belichtten de JGZ vanuit verschillende kanten; op het niveau van ouders, professionals, maar ook (internationaal) beleid en publieke opinie. ‘De keynote speakers waren zeer actueel en zetten aan tot nadenken over mijn dagelijks werk’ vertelt Silvia van den Heijkant, jeugdarts bij GGD Amsterdam.

Kate Pickett, epidemioloog en samen met Richard Wilkinkon auteur van het baanbrekende boek ‘The spirit level’, gaf een inspirerend betoog over gezondheid en welzijn van kinderen bij toenemende ongelijkheid. Mariëtte Hoogsteder: ‘wat mij aan het denken zette in haar verhaal, was dat we ons niet alleen moeten richten op verbetering van kwaliteit van zorg zoals de JGZ, maar op het terugdringen van ongelijkheid.’

Hoogleraar Gynaecologie Eric Steegers vertelde hoe in Nederland iemands postcode bepalender is voor perinatale uitkomsten dan iemands genetische code. Hij hield een pleidooi om kennis over perinatale gezondheid heel gericht in te zetten, in contacten met patiënten en cliënten, maar ook om beleid, opleiding en onderwijs te beïnvloeden.

Lector Schulden Nadja Jungmann sprak bevlogen over de relatie tussen armoede en opvoeding. Armoedebeleid zou zich volgens haar meer moeten richten op peuters en kleuters én op adolescenten en jongvolwassenen, want juist die groepen maken lichamelijke en mentale groeispurten door waarin chronische stress gevaarlijk is. Ze liet ook zien hoe belangrijk het is om aan kinderen in armoede niet alleen geld voor een fiets, sportclub of laptop te geven, maar ook om hen en hun ouders te helpen met de ontwikkeling van executieve functies. Dit zijn denkprocessen zoals aandacht, concentratie, flexibiliteit en impulsbeheersing, allemaal nodig voor efficiënt, sociaal en doelgericht gedrag.

De drie EUSUHM-dagen brachten kennis, plezier en motivatie om ons in te blijven zetten voor jeugd, ouders en jeugdprofessionals. In 2021 vindt het volgende EUSUHM congres plaats in Split, Kroatië.

Gepubliceerd op: Tue Oct 08 09:33:00 CEST 2019