Ontwikkeling bloedtest voor hersentumor

Gepubliceerd op: Fri Dec 01 11:46:00 CET 2017

Onderzoekers van VUmc gaan een bloedtest ontwikkelen waarmee hersentumoren (zog. 'gliomen') in bloed kunnen worden herkend. De onderzoekers Nik Sol, Myron Best en Tom Würdinger van het Hersentumorcentrum VUmc Amsterdam hebben een subsidie van € 60.000 voor de ontwikkeling van deze bloedtest ontvangen van STOPhersentumoren.

In 2015 ontvingen de onderzoekers ook al een subsidie van € 60.000 van de Stichting STOPHersentumoren voor de ontwikkeling van een bloedtest voor de detectie van hersentumoren. Deze nieuwe subsidie is een aanvulling op dit project en stelt de onderzoekers in staat hun onderzoek te continueren. 
Eerder heeft de Stichting STOPHersentumoren in samenwerking met dezelfde onderzoekers de Think Grey Day gehouden, waarbij van meer dan honderd gezonde vrijwilligers, veelal familieleden en vrienden van patiënten met een hersentumor, bloed is afgenomen voor onderzoeksdoeleinden.
 
De onderzoekers maken gebruik van een laboratoriumtechniek die eerder binnen dezelfde onderzoeksgroep is ontwikkeld en werd ingezet voor de detectie van onder andere longkanker in bloed. Hiervoor maken zij gebruik van RNA (kopietjes van DNA) in bloedplaatjes. Voor dit nieuwe project willen de onderzoekers de techniek optimaliseren voor de detectie van hersentumoren in bloed. Daarnaast hopen de onderzoekers dat de toe- en afname van tumor materiaal in bloed aanwijzingen geeft voor de toe- en afname van tumorgroei tijdens behandeling.

bron: Origineel

Gepubliceerd op: Fri Dec 01 11:46:00 CET 2017