Opleiding Zorgadministratie - "Een welkome aanwinst"

Gepubliceerd op: Thu Feb 15 14:00:00 CET 2024

Teammanager Jolanda Proosten is enthousiast over de opleiding Zorgadministratie (hbo-niveau) bij Amsterdam UMC. Sinds haar teamlid Sandra Lindeman er bijna twee jaar geleden aan begon, ziet Jolanda dat zij een vruchtbare ontwikkeling doormaakt. Jolanda raadt de opleiding dan ook van harte aan bij vakgenoten.

Jolanda is Teammanager Financiële & Zorgadministratie bij de Eenheid Financiën van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Sandra werkt al jaren bij de zorgadministratie. Tien jaar geleden is Sandra doorgegroeid vanuit haar rol als senior DBC-consulent naar Functioneel beheerder Financieel. Sandra is de eerste in het team die de opleiding Zorgadministratie in juni afrondt.

Gedegen basisopleiding

Jolanda Proosten
“Al onze collega’s zijn dit vak ingerold vanuit verschillende opleidingen en achtergronden”, vertelt Jolanda. “Denk aan zorgwetenschappen, diëtetiek, consultancy of business control. Omdat Nederland weinig tot geen speciale opleidingen kent om zorgadministrateur te worden, leiden we mensen intern op. Dat er nu een gedegen basisopleiding is, beschouw ik als een welkome aanwinst. Gelukkig valt die binnen de budgettaire mogelijkheden van onze zorginstelling.”

“We constateren dat het beter lukt om eigen vaardigheden en werkprocessen te optimaliseren en daarmee de processen van de zorgadministratie te verbeteren”


Goede wisselwerking tussen theorie en praktijk
In de opleiding Zorgadministratie verdiepen de deelnemers zich in onderwerpen die raken aan hun functie en aan de zorgadministratie in brede zin. “De deelnemers krijgen les van verschillende professionals uit het vakgebied”, zegt Jolanda. “Ze krijgen uiteenlopende informatie en instrumenten in hun rugzak gestopt die ze er naar eigen inzicht uit kunnen halen en kunnen inzetten in hun eigen werk. Daarbij spreekt de goede wisselwerking tussen theorie en praktijk in de verschillende modules me zeer aan. In praktijkopdrachten leren de studenten kleine projecten te coördineren en processen te analyseren. Dat kan gaan om projecten en processen in het eigen werkgebied, maar ook binnen een afdeling of daarbuiten.”

Veel tijd voor intervisie
Doordat de deelnemers de opleiding twee jaar lang volgen in een groep van tien tot twaalf mensen, werkzaam bij verschillende zorgaanbieders, worden ze continu geprikkeld en uitgedaagd. “Er is veel tijd ingeruimd voor intervisie”, weet Jolanda. “Op die momenten wisselen ze onderling veel kennis en ervaring uit en horen en zien ze hoe andere collega’s de lesstof benaderen vanuit hun eigen specifieke rol, afdeling en zorgorganisatie.”

Merkbaar in de praktijk
Jolanda vertelt dat Sandra, sinds ze de opleiding volgt, breder is gaan kijken. “Sandra merkt dat ze na anderhalf jaar studie veel meer én sneller verbanden ziet en dat ze leert om op een andere manier naar de materie te kijken. Het leuke is dat ik dat in de praktijk terugzie. Sandra heeft knoppen gevonden om nog efficiënter te werken en sneller te handelen. Maar ook om kritischer gesprekken te voeren. Samen constateren we dat het haar beter lukt om haar eigen vaardigheden en werkprocessen te optimaliseren en daarmee de processen van de zorgadministratie te verbeteren.”

Volgens Jolanda ontwikkelt Sandra een open vizier, denkt ze verder dan haar eigen werkzaamheden, en anticipeert ze op toekomstige ontwikkelingen. “Ik merk dat aan haar. En aan de manier waarop ze met haar werk omgaat. Ze haalt er plezier uit om zaken actief procesmatig op te pakken en geniet van de toegevoegde waarde die dat oplevert voor haar eigen werk, voor onze afdeling en voor Rijnstate.”

Investering vereist goede afspraken
In juni rondt Sandra de opleiding af. “Dan heeft ze er twee intensieve jaren opzitten, want ze werkt ook nog eens veertig uur per week”, aldus Jolanda. “Elke module vraagt voorbereiding en studietijd. Bovendien moet ze meerdere keren per jaar vanuit Winterswijk naar Amsterdam reizen voor een lesdag op locatie. Hoe zorg je dan voor een stabiel evenwicht tussen werk, privé en opleiding? Dat vereist goede afspraken tussen haar als werknemer en mij als leidinggevende.”

Klaar voor de toekomst
Jolanda denkt dat dit gelukt is. “Met haar inzet heeft Sandra een mooie doorstart gemaakt. Ik verwacht dat zij en de andere deelnemers aan deze opleiding er klaar voor zijn om de belangrijke toekomstige ontwikkelingen in ons vakgebied op te kunnen vangen. Want door alle digitale vooruitgang, robotisering en AI ziet de zorgadministratie er over vijf jaar al heel anders uit. Mede door deze opleiding kunnen we binnen de zorgadministratie een goede slag maken naar het nieuwe zorglandschap.”

Wat doet een Functioneel beheerder Financieel?

Als Functioneel beheerder Financieel is Sandra Lindeman bij het Rijnstate Ziekenhuis verantwoordelijk voor een aantal modules binnen het registratiesysteem HIX van ChipSoft, zoals Episode, Validatie en de Artsentabellen. Zij zorgt ervoor dat de informatie goed wordt bewerkt en beheerd. Alle vragen van haar team daarover neemt zij in behandeling of beantwoordt zij. Sandra beoordeelt constant of en hoe de inrichting van de processen van deze modules verbeterd kunnen worden.

Opleiding Zorgadministratie (hbo-niveau)

De ontwikkelingen binnen de Zorgadministratie gaan in een razend tempo. De werkzaamheden van de zorgadministrateur veranderen hierdoor. De kerntaken van de zorgadministrateur zijn van administrerende en registrerende taken ontwikkeld tot het managen van het zorgadministratieve proces. Dit vraagt andere competenties en om uitgebreide inhoudelijke vakkennis van de zorgadministrateur.
Kijk voor meer informatie op:

Gepubliceerd op: Thu Feb 15 14:00:00 CET 2024