Meer inzicht in effecten van voedingsinterventie in vroeg stadium Alzheimer

24 januari 2018 | Promotie

Patiënten met vroege symptomen van de ziekte van Alzheimer hebben lagere niveaus van specifieke voedingsstoffen in hun bloed en hersenvocht dan gezonde mensen. Deze voedingsstoffen zijn onmisbaar voor de structuur en het gezond functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Nick van Wijk. "Dit onderzoek onderschrijft de mogelijke toepassing van voedingsinterventie in een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer, voordat er aanmerkelijke schade is opgetreden", aldus Van Wijk. Hij promoveert op 24 januari bij VUmc.

Van Wijk onderzocht hoe de inname van specifieke voedingsstoffen en combinaties daarvan het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer kunnen beïnvloeden. Van Wijk: "In experimentele onderzoeken hebben we aangetoond dat toediening van specifieke combinaties van voedingsstoffen hersenstructuren en hersenfuncties kunnen verbeteren." Voedingsstoffen kunnen 'samenwerken' in het lichaam, daarom kan er een groter effect worden bereikt door inname van combinaties van specifieke voedingstoffen dan met de voedingsstoffen los van elkaar. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat voedingsinterventies een extra mogelijkheid bieden bij de integrale aanpak van de ziekte van Alzheimer in een vroeg stadium.

Promovendus:
N. van Wijk
Titel proefschrift: Nourishing neurons
Promotoren: prof.dr. P. Scheltens, prof.dr. M.A. Blankenstein
Copromotor: dr. L.M. Broersen
Proefschrift:VU-DARE

Datum 24 januari 2018
Tijd 11:45 tot 12:45
LocatieAula, Vrije Universiteit
printen