Amsterdam UMC op de Canal Parade 2018

1 augustus 2018

Zomerblog #8. Deze zomer laten we Amsterdam UMC'ers aan het woord over uiteenlopende thema's. In deze blog is het de beurt aan team pride. 5 collega's over beide locaties hebben de afgelopen weken alle voorbereidingen getroffen om op 4 augustus mee te kunnen varen met de Canal Parade Amsterdam.

Natuurlijk. De gedachte om mee te varen tijdens de Canal Parade in ons Amsterdam speelde al langer. Er heeft zelfs al eens een afdeling (Voortplantingsgeneeskunde bij locatie AMC) meegevaren, in 2014. Maar nog niet eerder met de 'hele organisatie'. Omdat AMC en VUmc op 7 juni de handen in één hebben geslagen, leek meevaren als één nieuwe organisatie tijdens de Canal Parade op zaterdag 4 augustus ons een mooie gelegenheid om onze nieuwe identiteit én eenheid te benadrukken. Amsterdam UMC, ahoi!

de vlag x 450

Het idee werd al vaker door collega's uit de hele organisatie geopperd, maar niet eerder werd het concreet. Met een goed verhaal én een plan wisten Ellen (unithoofd schoonmaakonderhoud & textiel, locatie VUmc) en Patricia (in-house projectleider Asito, locatie VUmc) met de nodige enthousiasme voldoende draagvlak én middelen te verzamelen om van start te gaan.

header-pride x450

Beeld: Pride Amsterdam

Waarom we meevaren
Bij Amsterdam UMC werken in totaal zo'n 15.000 medewerkers en behandelen we jaarlijks ruim 500.000 patiënten. Dat doen we met een zeer divers medewerkersbestand: homo, hetero, transgender, bi, wit, zwart, bruin, man, vrouw of interseksueel dan wel crossdressers. Ons maakt het niet uit, als je maar onze doelstelling onderschrijft: help onze patiënten, onze studenten en onze wetenschappers de helden van morgen te maken. Deze mentaliteit zorgt ervoor dat wij enorm trots zijn op de unieke identiteit van onze instellingen en op de grote diversiteit en multiculturaliteit die we kennen. Zowel bij medewerkers als patiënten.

Als Amsterdam UMC hebben we een sterke link met de LHBTI community. Denk hierbij aan locatie VUmc met de eerste transgenderkliniek ter wereld. Locatie AMC is altijd een voorloper geweest bij de bestrijding van infectieziekten, zoals HIV. Ook worden vele koppels bij het Centrum Voor Voortplantingsgeneeskunde (locatie AMC) en het IVF Centrum (locatie VUmc) geholpen bij het realiseren van hun kinderwens, alhoewel daar de wettelijke kaders uiteraard leidend zijn. We willen door onze deelname aan de Canal Parade 2018 onze diversiteit én eenheid benadrukken. En onze inzet benadrukken voor diversiteit en gelijkheid in onze samenleving. Vroeger, nu én in de toekomst.


Thema: Heroes
Het thema van de Canal Parade 2018 is 'Heroes'. Uiteraard, onze medewerkers zijn 'helden'. De telefoniste, de arts, de verpleegkundige, de baliemedewerker, de onderzoeker, de student, de schoonmaker, de docent: iedereen die op zijn of haar eigen wijze een bijdrage levert aan de best mogelijke zorg.
Maar dat niet alleen.
Want voor ons zijn ook al onze patiënten helden. Juist zij.

Een patiënt die een langdurig traject ingaat om een tumor te behandelen. Of iemand die na een jarenlange zoektocht eindelijk van start kan met het traject om van geslacht te veranderen. Maar ook mensen met hiv, of patiënten met chronische hepatitis die dankzij de inspanningen van onze helden, nu op hun beurt dankzij een simpel medicijn hun leven kunnen herpakken en zelf held kunnen zijn. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Wij willen deze helden aan beide kanten benadrukken. Wie je ook bent, aan welke kant je ook staat.

Een ode aan de zorgverlener én onze patiënt: ook jij kunt een held zijn want we zijn altijd op zoek naar nieuwe collega's: "Met helden maak je helden!"

De slogan op de boot luidt dan ook: Onze diagnose: jíj bent de held!

pride-animated-png

Beeld: Pride Amsterdam

Onze boot
Het belangrijkste op de boot: onze collega's! Gedurende een aantal weken konden collega's zich aanmelden om mee te varen, waarbij de animo érg groot was. Uiteindelijk waren 50 collega's bij locatie AMC en 50 collega's bij locatie VUmc de 'gelukkigen'. Dit zijn verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, hoogleraren, onderzoekers, docenten en beleidsmedewerkers: een doorsnee van onze diverse groep collega's.

Om goed voor de dag te komen zijn er oefenavonden georganiseerd waar, onder leiding van een choreografe, de danspasjes ingestudeerd werden. De deelnemers kregen zelfs een video van de pasjes, zodat ze thuis konden oefenen. Zal het foutloos gaan? Zeker niet! Maar we doen er alles aan om 'vloeiende moves' te laten zien.

Nieuwsgierig?
Benieuwd hoe de Amsterdam UMC boot eruit ziet? We zijn boot nummer 70. Volg ons live Instagram verslag tijdens de Canal Parade. Daarnaast kun je via NPO3.nl live de parade volgen, vanaf 12.30 uur. Om 22.00 uur wordt de registratie uitgezonden op NPO 1. Het verslag wordt gedaan door Ellie Lust en Rik van de Westelaken. Wil je zelf komen kijken? De route is als volgt: Oosterdok - Nieuwe Herengracht - Amstel - Prinsengracht - Westerdok. Houd rekening met (grote) drukte langs de route.

Pride Amsterdam
Pride Amsterdam wordt van 28 juli tot en met 5 augustus 2018 gehouden. Met het festival Pride Amsterdam wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTI's in het bijzonder, waar ook ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI's. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Alle informatie en het programma vind je op: www.pride.amsterdam.

this is my pride cover x450

Beeld: Pride Amsterdam

bron: Origineel

printen