AT5 interview met bioloog Michiel Pegtel

Kanker ontdekken aan de hand van iemands bloed

21 maart 2018

Het VUmc Cancer Center Amsterdam doet veel onderzoek naar kanker. Met maar één doel, deze ernstige ziekte de wereld uit helpen. Om dit doel te bereiken hebben we sinds kort de beschikking over een enorme 'koelkast' waarin bloedmonsters worden opgeslagen: Het Liquid Biopsy Center. AT5 ging langs en sprak hierover met bioloog en onderzoeker Michiel Pegtel.

Michiel Pegtel is één van de onderzoekers die in het VUmc onderzoek doet naar kanker. In het zogenoemde Liquid Biopsy Center verzamelen hij en zijn collega's bloedmonsters en andere lichaamsvloeistoffen voor systematisch onderzoek. Michiel is erg trots dat dit centrum er is gekomen: ''Het grote voordeel van deze schaalvergroting is dat er veel meer mogelijk is, waardoor we uiteindelijk ook betere zorg kunnen leveren voor onze patiënten.''

Michiel Pegtel

Liquid Biopsies
Dankzij gevoelige apparatuur en verfijnde technieken kan er veel informatie uit Liquid Biopsies (bloed, urine ed.) worden gehaald. Het doel is om hiermee zo vroeg mogelijk tumoren te diagnosticeren en zo snel mogelijk te weten of een behandeling werkt of niet. Op dit moment is het bijvoorbeeld al mogelijk om in het bloed te kunnen zien of iemand wel of geen longkanker heeft.

onderzoekers

Geheel pijnloos
Het prettige van deze 'liquid biopsies' is dat ze gemakkelijk kunnen worden verzameld en dat er geen weefsel hoeft te worden afgenomen, wat pijnlijk kan zijn. Daarnaast kun je liquid biopsies regelmatig afnemen en onderzoeken. Dit levert veel meer informatie op, wat goed is voor de patiënt én voor de onderzoeker.

Ontdekking unieke methode 
Onlangs ontdekte Michiel een unieke methode waarmee het mogelijk is sneller en beter de productie van kankerblaasjes, ook wel tumor exosomen, in kaart te brengen. Met behulp van deze nieuwe methode hebben de onderzoekers letterlijk beter zicht op de processen.

onderzoek 2

Hoewel het nog enige tijd zal duren voordat dit onderzoek direct vertaald kan worden naar de kliniek, zijn de eerste stappen voor een effectiever behandeling van kanker gezet. De komende tijd gaat Michiel Pegtel verder met dit onderzoek.

Net als Pegtel onderzoek doen in het Liquid Biopsy Center? Bekijk dan onze vacature!

De reportage van AT5 laat een mooi drieluik zien van onderzoeker (dr. Michiel Pegtel), longarts (dr. Idris Bahce) en patiënt (Marianne) over het belang van onderzoek naar kanker.


bron: Origineel

printen