Omtrek bovenarm bepaalt overgewicht en obesitas bij kinderen

10 juli 2018

Het meten van de omtrek van de bovenarm is een goede manier om te bepalen of een kind overgewicht of obesitas heeft. Ook kunnen artsen hiermee een betrouwbare voorspelling doen van het gewicht van een kind. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van prof. dr. Hirasing van Amsterdam UMC. Onderzoeker Henk Talma: “Bijvoorbeeld wanneer een kind medicijnen ontvangt vanwege ziekte is het belangrijk dat artsen het gewicht van een kind weten.” De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Disease in Childhood.

Overgewicht en obesitas bij kinderen worden doorgaans vastgesteld door de BMI van een kind te bepalen. Daarvoor worden het gewicht en de lengte van het kind gemeten. Dat wordt steeds lastiger, want kinderen willen zich voor een landelijk onderzoek vaak niet meer uitkleden. Uit het onderzoek van Hirasing blijkt dat het meten van de omtrek van de bovenarm een goed alternatief is. Ook blijkt dat op deze manier een betrouwbare voorspelling kan worden gedaan van het gewicht van een kind. Het voordeel van deze methode is dat kinderen zich niet hoeven uit te kleden om hun gewicht te bepalen.

Voor het onderzoek gebruikte Hirasing de resultaten van de Vijfde Landelijke Groeistudie. Hieraan deden 6167 kinderen mee.

bron: Origineel

printen