PNAS-publicatie over vaccin tegen bloedvatgroei in de tumor

20 oktober 2016

Onderzoekers van VUmc Cancer Center Amsterdam (VUmc CCA) hebben een vaccin ontwikkeld dat de groei van bloedvaten bij kanker kan remmen. Het vaccin is gericht tegen de zogenoemde vasculaire endotheelgroeifactor (VEGF). Promovenda Madelon Wentink heeft onder leiding van prof. dr. Arjan Griffioen in samenwerking met andere onderzoekers hierover een artikel gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA).

Een deel van het kankeronderzoek richt zich op angiogenese. Dat is de groei van bloedvaten, die kankercellen nodig hebben om zichzelf van voedingsstoffen te voorzien. Het idee is dat als de bloedvatgroei wordt geremd, de kankercel niet verder kan groeien en sterft. Er vinden talloze studies plaats naar het remmen van de groei van bloedvaten, onder andere studies naar het tegengaan van de bloedvatgroei stimulerende factor VEGF.

Het vaccin dat gericht is tegen de 'Vascular Endothelial Growth Factor' (VEGF), is bij het CCA in samenwerking met het bedrijf PepScan BV ontwikkeld. Het zou een alternatief kunnen worden van andere middelen die gericht zijn tegen VEGF, zoals met het middel Avastin, een monoklonaal antilichaam dat VEGF neutraliseert. Er is reden om aan te nemen dat een vaccinatiestrategie tegen VEGF beter - en in ieder geval goedkoper - zou kunnen zijn dan de huidige tegen VEGF gerichte therapieën. Bovendien is een vaccinatie eens per half jaar of een jaar voor de patiënt met kanker minder belastend.Het vaccin is tot nu toe alleen op diermodellen getest.

Samen met Immunovo BV is bij de afdeling Medische Oncologie van het VUmc de eerste fase gestart van een studie van dit vaccin bij patiënten met kanker.

bron: Origineel

printen