VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker

 

Steun ons

Kinderen die doodgaan aan kanker… dat raakt ons diep. VUmc doet al ruim 40 jaar onderzoek naar kinderkanker. Dat kunnen we doen dankzij VUmc Onderzoek Naar Kinderkanker (VONK). Help ons méér kinderen te genezen van kanker: steun VONK!     

VONK draagt al meer dan 25 jaar bij aan de gestegen overlevingskansen van kinderen met kanker. Toch is kinderkanker nog steeds de meest dodelijke ziekte bij kinderen in Europa. Daarom streven wij naar meer dan 95% kans op genezing. Helpt u ons naar die 95%?

Kinderen met Kanker

'Roy is nu een gezonde jongen met alle eigenwijze streken en lastige kuren die er bij horen', vertelt zijn moeder blij. Roy is een van de kinderen die kanker gelukkig wel overleefd hebben. Maar 30 procent van onze kinderen met kanker geneest nog steeds niet. Marc is een van hen. Hij overleed in december 2008, 13 jaar oud, aan de late effecten van kanker van het netvlies van het oog.

VUmc is het énige medisch centrum in Nederland dat kinderen met deze vorm van kanker, retinoblastoom, behandelt. Artsen en onderzoekers speuren intensief naar nieuwe behandelmethoden. Zodat kinderen minder last hebben van akelige bijwerkingen. En minder effecten op langere termijn, zoals bij Marc. Hij had als baby retinoblastoom, maar overleed jaren later aan een tumor die het gevolg was van de behandeling.

Internationale resultaten

De oncologen van VUmc zijn ambitieus, en met reden. Ze doen internationaal toonaangevend onderzoek en boeken daarbij belangrijke resultaten. Voor kinderen met leukemie is de genezingskans gestegen dankzij een geneesmiddel waaraan VUmc bijdroeg. Ook zuigelingen met deze vorm van kanker hebben 10 tot 20 procent meer overlevingskans dankzij een behandelprotocol van VUmc.

VONK: hard nodig!

Zonder VONK was dit niet gelukt. VONK is 30 jaar geleden opgericht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Dat was én is nog steeds hard nodig. Juist omdat VUmc zoekt naar nieuwe behandelmethoden, moeten onderzoekers soms van de gebaande paden afwijken. En dat zijn experimenten waarvoor moeilijk geld te krijgen is. VONK zorgt ervoor dat VUmc dit belangrijke onderzoek toch kan doen.

Hoe kan ik steunen?

U kunt VONK op verschillende manieren steunen:

Kijk voor meer informatie over de manieren waarop u VONK kunt steunen ook op de 'Hoe kan ik steunen'-pagina.

printen