VUmc Imaging Center Amsterdam gaat de afbouwfase in

11 januari 2018

De roltrappen naar de 1e verdieping, waarmee patiënten straks snel hun weg vinden naar de scanapparaten in het Imaging Center, zijn al geplaatst. Slechts een bestaande muur scheidt het nieuwe gebouw nog van het ziekenhuis. In december 2017 is begonnen met het aansluiten van de verbindingsgangen. Dit betekent echter nog niet dat patiënten binnenkort al in het Imaging Center terecht kunnen. Naar verwachting wordt het gebouw eind 2018 opgeleverd en door de aannemer overgedragen aan VUmc. In de eerste helft van 2019  wordt het Imaging Center ingericht. Dan worden ook alle medische apparaten binnengetakeld, geplaatst en getest.
2018-01-11 totaal van zuid
Fotografie: Jan Wiefferink

Maar van buitenaf is de transparante gevel van het Imaging Center al bijna gereed. Opvallend zijn de grote glazen puien met een print; bedoeld om de zon en nieuwsgierige blikken buiten te houden, maar ook om eenvoudig grote medische apparatuur door naar binnen te hijsen.
In de kelder worden de komende tijd de 'bunkers' met hun metersdikke muren van het bedrijf BV Cyclotron afgebouwd. Hier zullen medische isotopen en tracers voor Nederlandse ziekenhuizen geproduceerd worden. Deze zijn tegenwoordig onmisbaar in de gezondheidszorg.

De eerste drie lagen van het Imaging Center worden toegankelijk voor de patiënt. Hier komen de allernieuwste CT-scanners, MRI-scanners en PET-scanners te staan. Alle bedoeld voor diagnostiek. De indeling van de ruimten is heel efficiënt, zodat medewerkers in verschillende ruimten tegelijk kunnen assisteren en de scan-, voorbereidings- en bedieningsruimten flexibel inzetbaar zijn. 2018-01-11 totaal van noord
Fotografie: Jan Wiefferink

De 3e verdieping in het gebouw is alleen toegankelijk voor onderzoekers en andere professionals. Hier komen de researchlabs van het Tracer Center Amsterdam. In steriele ruimten voor zogenoemde Good Manufacturing Practice, zullen medicijnen radioactief gelabeld worden en vervolgens  op de begane grond van het nieuwe gebouw getest worden. Op dit moment vinden al gesprekken plaats met farmaceutische bedrijven en andere industriële partners die belangstelling hebben om hier hun producten te laten ontwikkelen en gebruik te maken van de bijzondere faciliteiten.

Op de 4e verdieping komt het LaserLab VU Amsterdam, dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van optische imaging- en detectiemethoden. Hier staan ook alle gebouwinstallaties - en dat zijn er veel: luchtkanalen, luchtbehandelingskasten en dergelijke. In de toekomst kan het gebouw nog worden uitgebreid met enkele extra bouwlagen.

Het Imaging Center is uniek en duurzaam in de hoeveelheid en diversiteit van hoogwaardige en zware apparaten, in de combinatie met klinische zorg en preklinisch en klinisch onderzoek en in de samenwerking tussen academici en bedrijfsleven in één gebouw. Dit alles met de doelen goede diagnose en behandeling van patiënten en efficiënte en effectieve ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

bron: Origineel

printen