Bloedmarker voor alzheimer-onderzoek

13 september 2018

Onderzoeker Inge Verberk toont in haar onderzoek aan dat het mogelijk is om een bloedmarker voor het alzheimer-eiwit amyloid te ontwikkelen. De bepaling kan ook eenvoudig in het laboratorium worden gedaan.

2018-09-13 Inge VerberkSinds enige tijd kunnen we het eiwit amyloid met een ruggenprik of PET-scan meten. Dit eiwit aantonen is belangrijk voor diagnose, juist ook in de hele vroege fase van de ziekte van Alzheimer. De ruggenprik en PET-scan zijn echter bewerkelijk, duur en belastend voor de patiënt. Een bloedmarker heeft zo veel voordelen.
De hier onderzochte bloedmarker is (nu nog) geen vervanging voor de ruggenprik of PET-scan, maar kan wel helpen bepalen voor wie het ondergaan van zo'n duurdere, meer invasieve test nuttig is, en voor wie niet.

Als de gegevens van de bloedmarker worden gecombineerd met informatie over leeftijd en aanleg, geeft de bloedmarker wellicht nog veel waardevollere informatie over de aanwezigheid van het alzheimer-eiwit.

Op termijn is het denkbaar dat een huisarts op basis van zo'n bloedtest zou besluiten tot al dan niet doorverwijzen naar een gespecialiseerde geheugenpolikliniek.

Website

bron: Origineel

printen