Maria Themeli winnares van de VIVA400 in de categorie ‘Knappe koppen’

24 november 2017

Maria Themeli, onderzoeker bij Cancer Center Amsterdam, is een voorloper bij de ontwikkeling van immuuntherapie tegen kanker.

Aan het begin van haar carrière wilde ze al meer inzicht verwerven in de rol van het immuunsysteem bij de behandeling van kanker. Daarvoor ging ze onderzoek doen bij het prestigieuze Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Tegenwoordig werkt ze als onderzoeker bij Cancer Center Amsterdam (CCA).

2017-11-24 Maria Themeli

Omdat afweercellen van de patiënt (belangrijk bij immuuntherapie) soms moeilijk in voldoende mate te verkrijgen zijn, ontwikkelde ze in het laboratorium een methode om deze kankerbestrijdende cellen te genereren met behulp van pluripotente stamcellen als bron. Hiervoor heeft ze de patentrechten verkregen en o.a. de Druckenmiller Fellowship ontvangen van de New York Stamcell Foundation. Maria Themeli is dus een pionier op het gebied van immuuntherapie voor de behandeling van kanker.

Ze is in 2017 haar eigen onderzoeksgroep gestart bij VUmc binnen de afdeling Hematologie, met de steun van het KWF en persoonlijke beurzen van de Europese Unie (een Marie-Curie Fellowship) en Stichting CCA. Doel van de groep is om geavanceerde immuuntherapie voor patiënten met kwaadaardige bloedziekten en andere vormen van kanker te ontwikkelen als een effectief, toegankelijk wapen tegen kanker.

Over VIVA400
De VIVA400 is een initiatief van VIVA. Jaarlijks worden 400 koplopers genomineerd vanwege hun succes. Op donderdagavond 23 november werden voor de tiende keer de VIVA400-awards uitgereikt aan de meest inspirerende en succesvolste vrouwen van Nederland. De VIVA400-awards worden uitgereikt binnen vijf categorieën: Creatieven, Knappe Koppen, Wereldverbeteraars, Krachtpatsers en Zakenwonders. Daarnaast is er een publieksprijs.

bron: Origineel

printen