Nieuwe behandelmogelijkheden voor traumatisch hersenletsel

9 mei 2017

Hersenletsel na een ongeluk is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. Promovendus Simone Dekker onderzocht nieuwe behandelmogelijkheden voor traumatisch hersenletsel. "Mijn onderzoek laat zien dat patiënten met hersenletsel vaak minder goed bloedstolsels kunnen vormen. Hierdoor kunnen zij doorbloeden na het ongeluk, wat hun herstel ernstig verslechtert. Uit mijn onderzoek blijkt dat een behandeling met bloedplasma en valproïnezuur het herstel van patiënten met hersenletsel kan verbeteren", aldus Dekker. Zij promoveert 8 mei bij VUmc.

Veel patiënten met hersenletsel worden behandeld met fysiologisch zout. Dekkers onderzoek laat echter zien dat een behandeling met fysiologisch zout kan leiden tot verstoringen in de bloedstolling en vaatfunctie. Dekker: "Een vroege behandeling met bloedplasma verkleint de hersenschade bij deze patiënten en zorgt voor een beter herstel. Daarnaast blijkt dat valproïnezuur, een medicijn dat onder andere al wordt gebruikt bij epilepsie en stemmingsstoornissen, een heel positief effect heeft. Het medicijn kan verstoringen in de bloedstolling en vaatfunctie tegengaan, en remt celdood in de hersenen."

De behandeling met valproïnezuur zal met name gebruikt worden als toevoeging aan de huidige behandelingen en is relatief eenvoudig: het middel kan via een infuus worden toegediend. Het middel is al getest in gezonde vrijwilligers en binnenkort zal een volgende fase van het onderzoek starten bij traumapatiënten. "Er is ook al toestemming voor de volgende twee fases van het onderzoek en omdat valproïnezuur al een geregistreerd medicijn is, zal het daarna niet meer lang duren voordat het gebruikt kan worden in traumapatiënten", licht Dekker toe.

bron: Origineel

printen