De context

Ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals discriminatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft een grote impact op de gezondheid en werkplezier van zorgprofessionals. Deze impact blijft niet beperkt tot degene op wie het gedrag gericht is, maar raakt alle betrokkenen of getuigen van het gedrag. Met name wanneer er geen maatregelen worden genomen om het gedrag tegen te gaan, nu en in de toekomst, of wanneer goede zorg voor het slachtoffer en de omstanders tekortschiet Mensen die in de zorg werken hebben relatief vaak te maken met ongewenst gedrag, zowel vanuit de eigen organisatie (collega’s, leidinggevenden) als vanuit cliënten/patiënten en van familieleden van cliënten/patiënten.

Zorgorganisaties hebben instrumenten, interventies en maatregelen (hierna te noemen ‘handvatten’) nodig om deze vormen van discriminatie en grensoverschrijdend gedrag te kunnen voorkomen en aan te pakken. In ons onderzoek focussen wij ons niet alleen op handvatten gericht op individuele werknemers, maar hebben wij ook specifiek aandacht voor interventies gericht op structureel en geïnstitutionaliseerd ongewenst gedrag.

Wat willen wij weten?

Wij inventariseren welke interventies bestaan tegen discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. We vragen ons af hoe deze interventies ervaren worden door zorgprofessionals en werkgevers; welke zijn volgens hen zinvol en effectief om ongewenst gedrag op hun werkplek tegen te gaan. Ook willen we weten: zijn er in verschillende sectoren andere interventies nodig en gewenst?

Op wie richten we ons?

In dit onderzoeksproject focussen wij op de ervaringen van zorgmedewerkers, leidinggevenden en beleidsmakers uit alle zorgsectoren, van UMCs tot aan sociaal werk.

Hoe onderzoeken we dat?  

In dit onderzoek werken onderzoekers en zorgprofessionals samen in een participatief onderzoeksproces. Zorgprofessionals, uit verschillende sectoren zijn als onderzoekspartners betrokken in alle fasen van het onderzoeksproject. Data wordt verzameld middels een deskresearch, een survey, interviews, dialoogbijeenkomsten, etnografie en art-based onderzoekmethoden zoals photo-voice en spoken word.

Wie financiert het onderzoek?

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport.