Over het MS Centrum Amsterdam

Bij het MS Centrum Amsterdam staan zorg voor mensen met MS en onderzoek naar de ziekte MS centraal. Ruim 100 onderzoekers, zorgverleners en ondersteunend personeel van 15 afdelingen zetten zich dagelijks in voor mensen met MS. De kerntaken zijn zorg, onderzoek, opleiding en informatie geven.

Jaarlijks komen er 400 MS-patiënten naar het MS Centrum Amsterdam voor een second opinion (een tweede mening) van de MS-experts. Na het bezoek aan het MS Centrum wordt men verder behandeld bij een ziekenhuis in de buurt. Voor 1.200 mensen met MS is het MS Centrum Amsterdam het directe behandelcentrum.

Informatie voor mensen met MS vindt u bij onze zorgpagina's.

Onderzoek

Bij het MS Centrum Amsterdam werkt een groot team van onderzoekers met een grote diversiteit aan MS-expertises. We hebben één gezamenlijk doel en dat is een wereld zonder MS. Hiervoor is veel onderzoek nodig. We moeten de ziekte MS beter begrijpen. We moeten weten hoe ontsteking in de hersenen van mensen met MS ontstaat en waarom zenuwcellen verdwijnen. Pas als we de biologische processen begrijpen die een rol spelen bij de verschillende symptomen van MS, kunnen we behandelingen ontwikkelen die bij alle mensen met MS helpen. Ons onderzoek is onderverdeeld in de thema’s begrijpen en behandelen. Om onderzoek te doen gebruiken we veel verschillende onderzoeksmethoden.

Wilt u ons onderzoek steunen en mensen met MS een betere toekomst geven? Doneer

Publicaties

Opleiding

Opgedane ervaringen worden doorgegeven aan andere zorgverleners en onderzoekers in Nederland. Dit gebeurt door colleges bij de opleidingen geneeskunde en biomedische wetenschappen, maar ook door het aanbieden van stage mogelijkheden en geven van cursussen.

MS-MasterclasS

Jaarlijks organiseren we de MS-MasterclasS. Deze nascholing is bedoeld voor neurologen en AIOS met een speciale interesse in MS. De kleinschaligheid en praktische aanpak garanderen dat u de opgedane kennis na afloop goed kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.

Etalagestage/Fellow

Het MS Centrum Amsterdam biedt ervaren assistenten en pas afgestudeerde neurologen uitstekende mogelijkheden zich verder te specialiseren in MS en aanverwante aandoeningen. Twee assistenten per jaar kunnen een etalagestage doen bij het MS Centrum. Daarnaast is er elke twee jaar plaats voor een fellow, een pas afgestuurde neuroloog, die zich in twee jaar wil specialiseren in MS. Aanmelden kan bij Bob van Oosten.

Informatievoorziening

Als MS-kenniscentrum van Nederland zien we het als onze taak om u te voorzien van goede informatie over MS. Dit doen we door uitgeven van informatiefolders. Daarnaast is er veel online informatie te vinden op deze website, digitale nieuwsbrief en op social media. Ook worden er regelmatig informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Organisatie

Afdelingen

Afdelingen waar onderzoek naar MS en zorg voor mensen met MS plaats vindt:

 • anatomie en neurowetenschappen
 • epidemiologie en biostatistiek
 • klinische chemie
 • medische psychologie
 • moleculaire celbiologie en immunologie
 • neurologie
 • oogheelkunde
 • pathologie
 • psychiatrie
 • radiologie en nucleaire geneeskunde
 • revalidatiegeneeskunde
 • sociale geneeskunde
 • urologie

Jaarverslagen

Contact

Bureau MS Centrum Amsterdam 
E-mail: bureaumscentrum@amsterdamumc.nl 
Telefoon: 020-4449088